"Vučić ima potpunu kontrolu na severu": Florijan Biber o eskalaciji nasilja na Kosovu 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Povodom najnovije eskalacije nasilja na severu Kosova, politikolog i profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber za Dojče vele rekao je da ne očekuje širenje sukoba, nego da će se pre ponoviti slični incidenti kao 29. maja.

– Mislim da moramo imati na umu da je verovatnoća da jedinice srpske vojske pređu granicu sa Kosovom izuzetno mala, s obzirom da je na Kosovu na snazi mirovna operacija Kfora pod međunarodnim mandatom i pod vođstvom NATO, pojasno je Biber, odgovarajući na pitanje kolika je zabrinutost da bi ovaj sukob mogao dalje da eskalira.

Prema njegovim rečima verovatnije je da će se ponoviti ova vrsta sukoba koje smo videli juče (29.maja), ako ne dođe do deeskalacije i kosovske i srpske vlade.

– I mislim da je to pravac u kojem se kreće uticaj međunarodnih aktera. Ali ovo je samo po sebi veoma destabilizujuće i za Kosovo i za ceo region. Tako da mislim da nećemo videti, neku vrstu sukoba punih razmera. Ali ono što se sada dešava već ima posledice po obe zemlje, naveo je on.

Na pitanje zašto je većina kosovskih Srba bojkotovala prošlomesečne lokalne izbore kada je to značilo da etnički Albanci preuzimaju kontrolu nad opštinama i da li to znači da su sami iskopali rupu, profesor je odgovorio da misli da je poenta da tim institucijama i izabranim gradonačelnicima zaista nedostaje demokratski legitimitet.

– Izlaznost je bila znatno ispod 10 odsto. U nekim slučajevima, kao što je grad Zvečan, izlaznost je bila oko 3 odsto. Dakle, bukvalno oko 100 ljudi je glasalo za gradonačelnika tog grada. No, Srbi su bojkotvali izbore delom po nalogu Beograda. Insistirali su da se prvo formira Zajednica srpskih opština – to je deo sporazuma između Srbije i Kosova. A Kosovo je forsiralo te izbore, jer od jeseni, otkako su Srbi otišli, nije bilo lokalno izabranih, legitimnih vlasti. Dakle, u tom smislu imamo pat situaciju. EU je pre nekoliko meseci hvalila sporazum između Srbije i Kosova. Ali, ispostavilo se da je prilično bemislen, i to je ono što sada vidimo u praksi. Dakle, na neki način su EU, a i SAD izgubile svoje liderstvo u pokušaju da pregovaraju o pravom putu unapređenja odnosa između dve zemlje, istakao je Florijan Biber.

Prema njegovim rečima kosovski Srbi ne igraju veliku ulogu u unutrašnjoj politici Srbije, ima ih samo nekoliko desetina hiljada.

– Pre je obrnuto, da Srbija, i konkretno predsednik Vučić, imaju veliku kontrolu nad srpskom zajednicom na Kosovu. Dakle, dok su mnogi kosovski Srbi bili frustrirani koracima kosovske vlade, skoro potpuni bojkot izbora je takođe bio posledica straha, jer je Srpska lista na severu pod kontrolom Beograda, ima snažnu kontrolu kroz neku vrstu podzemlja, kriminalnog podzemlja i bezbednosnih struktura. Dakle, to znači da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima potpunu kontrolu na severu Kosova i daje vrlo malo prostora lokalnim Srbima da artikulišu svoje političke probleme, objasnio je Biber.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari