Vučić: Imao sam samo jedno pitanje za ambasadora Bocan Harčenka: "Zašto?" 1FoNet/Aleksandar Levajković

Imao sam samo jedno pitanje danas za ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan Harčenka: „Zašto?“, rekao je večeras predsednik Srbije Alekandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Sednica je sazvana povodom afere koju je pokrenuo snimak na kome se vide ruski obaveštajac Gergij Kleban i penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z. K.,  prenosi FoNet.

Vučić je naglasio da Srbija sa Rusijom ima izrazto dobre odnose i naveo Kleban „više nije na teritoriji Srbije“. Uveren sam da predsednik (Rusije Vladimir) Putin o ovakvim stvarima nije bio obavešten, rekao je Vučić.

On je naveo kako Srbija ne zaboravlja podršku Rusije u Savetu bezbednosti UN ni podršku u međunarodnim organizacijama u pogledu očuvanja integriteta i suvereniteta zemlje, kao ni pomoć u opremanju Vojske Srbije.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina koja nije uvela sankcije Rusiji kada su to uradile MNOGE evropske zemlje, niti je ikada glasala protiv interesa Ruske Fderacije i „nikada ničim nije ugrozila odnose sa Rusijom“.

On je naglasio da, uprkos svemu, Srbija ostaje dosledna u svojoj politici vojne neutralnosti i da neće ni u NATO ni u bilo koji drugi vojni savez.

Vučić je poručio večeras da ubuduće predstavnici austrijske, nemačke i bugarske službe, u okviru vojnih izalanstava, neće imati pristup informacijama i događajima od značaja.

Neki vojni izaslanici, koji se nekad pojave, uvek su predstavnici vojno-obaveštajnih agencija u 90 odsto slučajeva, ali se neki u našoj zemlji pojavljuju u svojim unformama u Raškoj, gde direktno predstavljaju politička rešenja koje bi rušile integritet Republike Srbije, rekao je Vučić.

Reakcija Srbije je snažna i ta lica više neće imati pristup na bilo koji način niti informacijama, niti događajima od značaja u Srbiji, rekao je on, preneo je FoNet.

Predsednik Srbije rekao je da postoje brojne agencije drugih zemlja, koje na teritoriji Srbije prikupljaju značajne obaveštajne podatke kako bi mogli da utiču na politiku ili promenu zvanične politike, kao i da prikupljaju obaveštajne podatke u cilju sagledavanja moći i kapaciteta Srbije.

Mi smo dugi niz suočeni sa ofanzivnim delovanjima različitih obavestanih službi na teritoriji Srbije i delimo ih u dve grupe – najrazvijenih zemalja sveta i regionalnih zemalja koje imaju izražene interese u Srbiji i protiv inetersa Srbije.

Snimak je napravljen – nije ga sačinila naša VBA, ali je VBA upoznata sa događajem – 24. decembra 2018. godine, rekao je Vučić i objasnio da se radi o penzionisanom potpukovnik Z.K. koji se sreo sa potpukovnika Ruske Federacije Georgijem Klebanom, navodi FoNet.

 Vučić je izjavio na konferenciji nakon sednice, i da su dva mladića, koje je Kosovska policija označila kao osumnjičene u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i pozvala javnost da ih identifikuje, zapravo studenti u Kosovskoj Mitrovici. Dodao je da su saslušani, da su se srpskim vlastima javili sami, da su došli s roditeljima, i da su bili spremni na poligraf, prenosi N1.

Kosovska policija, nakon 22 meseca istrage, traži pomoć javnosti u identifikovanju dve osobeza koje navode da su osumnjičeni u slučaju ubistva Ivanovića, a koji su, kako tvrde, uslikani u severnom delu Kosovske Mitrovice na dan ubistva Ivanovića.

Vučić kaže da to pokazuje o kako je neozbiljnim ljudima reč u Prištini. Kaže da je iz arhive Bezbednosne agencije izvučena ta fotografija.

Reč je studentima, ni o kakvim ubicama, Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću – jedan rođen u Prokuplju sa prebivalištem u Kuršumliji, koji je student u Kosovskoj Mitrovici, na master studijama, naveo je Vučić.

Miloš Radosavljević, iz Prokuplja, takođe s prebivalištem u Kuršumliji, student je Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, a povremeno boravi u studentskom domu u tom gradu, dodao je.

Vučić je rekao da su obojica ispitana, da su ih doveli otac i majka kad su videli fotografiju u medijima, kao i da su bili spremni na poligraf. Inače, bili su na kolokvijumu, dodao je.

Vučić je rekao da je istraga ubistva Olivera Ivanovića jedno od ključnih i prioritenih pitanja za Srbiju. Uprkos činjenici da ni na koji način nisu omogućili da vodimo racionalnu istragu, ni pristup licu mesta, dodao je, naveo je N1.

Vučić je demantovao je danas optužbe da Srbija naoružava ukrajinske snage protiv ruskih snaga, napominjući da je lot od 15.000 mina iz Srbije, koje su završile u Ukrajini, Poljskoj prodat preko Kipra, prenosi FoNet.

Mi smo istražili sve što imamo da smo ikad radili sa Ukrajinom, slučajno se dogodilo da nismo, a u tekstu te obaveštajne kanalizacije piše da je to isporučeno preko Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su potpisali sporazum sa Petrom Porošenkom, što je njihovo pravo, rekao je Vučić na konfereniji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Svaki lot smo istražili, svih mina koje izlaze, nijedan nije za Ukrajinu, niti Ujedinjene Arapske Emirate, rekao je Vučić, koji je citirao tvit Dragana Đilasa – „Prodaja srskog oružja Ukrajincima je išla preko Emirata i Vučićevog velikog prijatelja, šeika Muhameda Bin zajeda“.

Taj lot, baš ovih mina na slici, serija od 15.000 mina, prodate su firmi Petra Crnogorca, u kojoj radi mama ovog Obradovića, radila je do juče, rekao je Vučić aludirajući na uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića. Ta firma, dodao je Vučić, kupila je te mine i prodala ih kompaniji Natan u Poljskoj, preko Kipra.

Oni imaju i zajedničku firmu sa bezbednosno interesantnim licem, kao pripadnikom regionalne službe bezbednosti i vlasnikom informativnih portala u Srbiji, čiji novinari su izrazili najveću želju za mojom što skorijom smrću, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari