Vučić se obratio video porukom: Najavio iznošenje dokaza u vezi sa događajem u Banjskoj (VIDEO) 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obratio se javnosti porukom na društvenoj mreži Instagram povodom događaja u Banjskoj od 24. septembra, i reakcije međunarodne zajednice koja je potom usledila.

Vučić je poručio da će u narednih 24 sata izaći sa dokazima šta se tada dogodilo i da je barem jedan Srbin zverski ubijen.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Za nama je sedam najtežih dana u poslednjih 15 godina, zbog događaja na KiM ali i sveopšte kampanje pokrenute protiv naše Srbije, kampanje laži i kampanje neistina. Kako naš narod kaže ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zver pokaže trag. Mogli smo da vidimo da imamo prijatelje, oni nisu brojni, ali su hrabri. To su ljudi koji dostojanstveno štite poredak i UN i pravo malih na svoj glas, ako hoćete, pravo na život i opstanak. Bili smo suočeni sa najtežim mogućim pritiscima“, rekao je Vučić.

On je naveo da jedan princip važi za sve druge, odnosno da taj princip ne važi samo za jedne, a to su Srbi.

„Kada je osam policajaca pobijeno u Severnoj Makedoniji, to nisu počinili teroristi, iako su to radili na teritoriji suverene zemlje priznate od UN, a kada jedan policajac, koji ne može da bude tu gde je bio po Briselskom sporazumu, bude ubijen, a što osuđujem i što ni na koji način ne opravdavam, onda svi Srbi do 14. kolena moraju da budu istraženi, uhapšeni, ubijeni, bez ikakve odgovornosti i prava da se brane“, rekao je Vučić.

On je naveo da su prethodnih dana „lagali mnogo o prisustvu naših vojnih snaga, kao i da im je smetalo to što su shvatili da Srbija ima, kako kažu, sofisticirano oružje“.

„Nastavićemo da ulažemo u odbranu svoje zemlje. Srbija želi mir. Sve što su izgovarali izmišljali su i znali su da izmišljaju. Najteže je bilo slušati priče o tome kako moramo da pozdravimo akciju kosovske policije. I džabe su bila uverevanja da to nije učinjeno na profesionalan način. Džaba je bilo naše pitanje zašto je Euleks odbijen da učestvuje u toj operaciji, nego je smešten u operativnu sobu da gledaju iz daljine… Ti pokušaji da ćutimo o tome kako su neki Srbi ubijeni nisu uspeli. Obaveštavam vas da ćete u roku od 24 sata to moći da čujete i vidite. Imamo iskaze očevidaca koji su bili na licu mesta, kako i na koji način je najmanje jedan čovek zverski ubijen“, rekao je Vučić.

On je izjavio da se Srbija neće umiriti dok se ne sazna puna istina, jer životi Srba ne vrede manje od života drugih.

„Naše je da se ujedinimo, da budemo još snažniji, da gradimo još više fabrika, puteva, bolnica, da snažimo našu vojsku i čuvamo našu zemlju. Nezavisnost Kosova možete da sanjate, Srbija će čuvati povelju UN. Srbija će čuvati Rezoluciju 1244 i svoju teritorijalnu celovitost“, poručio je predsednik Srbije.

Ovo je treće obraćanje predsednika srpskoj javnosti povodom Banjske, ne računajući pojedinačne izjave za medije strane i domaće. Prvi put se Vučić obratio na konferenciji za novinare 24. septembra uveče, drugi put inetrvjuom za Radio-televiziju Srbije 27. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari