Vučić ističe ono što se podrazumeva u normalnim zemljama 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsedniku Srbije je dobro poznato šta su stvarni problemi izbornog procesa i zato treba da se demistifikuje šta danas znači krađa na izborima, a zabrinjava činjenica da nema ozbiljnog razgovora o izbornim (ne)uslovima.

A kako će izgledati sledeći izbori mogli smo da vidimo na nedavno održanom glasanju za mesne zajednice, kažu sagoovnici Danasa komentarišući izjavu predsednika ove države, Aleksandra Vučića, koji je rekao da građanima može da obeća poštene i fer izbore, bez krađe.

Vučić je u utorak uveče izjavio da očekuje održavanje parlamentarnih izbora naredne godine.

– Obećavam građanima da ćemo da imamo poštene i fer izbore i da, kao što nismo krali poslednji put, niti bilo kada, da se ništa slično ni ovoga puta neće dogoditi. Svaku vrstu kontrole smo spremni da prihvatimo – rekao je on gostujući na televiziji „Juronjuz“.

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, navodi da je ova Vučićeva izjava zloupotreba činjenica.

– Rečeno jezikom faktčekinga ova izjava je zloupotreba činjenica. Predsedniku je dobro poznato šta su stvarni problemi izbornog procesa ali ovom pričom o krađi samo zamagljuje stvarnost. Zato treba da se demistifikuje šta danas znači krađa na izborima. Više ne govorimo o iznošenju džakova sa glasačkim listćima ili ubacivanju već popunjenih listića u glasačku kutiju kao što se radilo 90-tih. Danas su na delu mnogo perfidnije metode izbornih zloupotreba kao što su pritisci na birače, nepostojanje jednakih šansi za učesnike izbora da predstave građanima svoje programe jer nemaju svi jednak pristup medijima, funkcionerska kampanja kojom se zamagljuje granica između javne i partijske funkcije. Da li je tzv. bugarski voz izborna krađa? Nije u doslovnom smislu ali jeste „krađa“ slobode izbora birača i svakako nije odlika slobodnih i poštenih izbora – objašnjava Nedeljkov za Danas.

Rediteljka i članica neformalnog udruženja intelektualaca „Skupština slobodne Srbije“, Milica Kralj, za naš list navodi da odavno ništa nije normalno u odnosu ove vlasti prema zakonu, ustavu, odgovornosti, istini i građanima.

– Tako me ne čude više ni izjave predsednika, čudim se samo nama – građanima – kojima je sve ovo postalo “novo normalno”. Takođe me čudi izostanak konstantnog i ozbiljnog javnog diskursa o izbornim (ne)uslovima – skreće pažnju Kralj.

Dok profesorka Univerziteta u Beogradu i takođe članica SSS, Biljana Stojković, ukazuje da smo navikli na činjenicu da predsednik SNS radi upravo suprotno od onoga što govori.

– On uglavnom shvata šta je ispravno postupanje i ima potrebu da to izgovara, ali njegove radnje nemaju veze sa razumevanjem pristojnosti, poštenja i iskrenosti. Kakav će biti njegov odnos prema nastupajućim izborima, mogli smo da vidimo na izborima za mesne zajednice – spremljeni su džipovi, huligani, paketići sa kafom, šećerom i uljem i igre mogu da počnu – ističe Stojković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari