"Vučić kao Deda Mraz i tetka iz Kanade koja dođe pred praznike i tutne koji dolar za čokoladu": Mladi o najavi predsednika nove jednokratne pomoći od 5.000 dinara 1foto: FoNet Milica Vučković

Motivi najavljene nove novčane pomoći države mladima, ovoga puta u iznosu od 5.000 dinara, sagovornici Danasa, mladi aktivisti i studenti mahom komentarišu kao  želju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „kupi“ podršku mladih glasača, ali i da dodatno pasivizuje ovaj deo stanovništva

Aktivistkinja tima „Kreni-Promeni“ i studentkinja Pravnog fakulteta Kristina Urošević kaže da vlast pokušava da se umili mladima.

– Novac koji država deli je naš novac i novac naših roditelja. Novcem izgleda da pokušavaju da se umile mladima zato što smo se uključili u proteste i blokade kojima vlast popušta, navodi Urošević.

Upitana hoće li novac uzeti kaže da hoće i da će ga potrošiti na kupovinu „jednog glasnog megafona, budući da je stari od prevelike upotrebe počeo da se kvari“.

Da budžet Republike Srbije ne sme da bude lični novčanik predsednika države, jer se davanjem novačne pomoći na ovakav način budžet zloupotrebljava, smatra Milan Ljutovac, predsednik pokreta „Izbor za našu opštinu Batajnica“ i odbornik u Skupštini grada Beograda koalicije „Moramo“.

– Budžet Republike Srbije, nije i ne sme da bude lični novčanik Aleksandra Vučića, gde će on svakih par meseci da podeli svom narodu, bilo to mladima, penzionerima ili bilo kome drugom, po par hiljada dinara pomoći. Moramo da razumemo da je to u zbiru više od 45 miliona evra. To je ogroman novac kojim bi država mogla da pokrene nepohodne infrastrukturne projekte širom Srbije, ali pogotovo je neozboljno to raditi danas, kada ekonomska i energatska kriza kucaju na vrata, smatra Ljutovac.

On napominje da nije nužno protiv koncepta „novca iz helikoptera“, odnosno „helicopter money“ ekonosmkih mera monetarne politike, ali onda kada se to radi smišljeno, kako bi se pomogle socijalno ugrožene grupe i građani kojima je taj novac krajnje neophodan.

– Mladi nisu socijalna kategorija. Znam dosta mladih kojima tih 5.000 dinara ne igra nikavu ulogu, ali znam mnogo više socijalno ugroženih porodica, kojima bi 10.000 dinara pomoglo da plate ogrev za zimu, struju i kojima bi taj novac značajno uticao na njihov kućni budžet. Znate li koliko mladih roditelja neće dobiti novčanu pomoć, samo zato sto su stariji od 30 godina. Mere koje sprovodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, zapravo pokazuju njegov neozbiljan i neodgovoran pristup politici, a to je zloupotreba budžeta, gde će populističkim merama probati da dođe do jeftinih političkih poena, navodi ovaj odbornik.

Novac će uzeti i dati ga onima kojima je potrebniji, a na isti potez poziva i sve druge mlade ljude, jer „kad država nije u stanju da na ozbiljan način pomogne socijalno ugroženima, hajde makar mi mladi da pokažemo ozbiljnost i pomognemo onima kojima je ova pomoć stvarno neophodna“, poručuje Ljutovac.

Student beogradskog Fakulteta političkih nauka, koji se do skora nalazio na funkciji predsednika Studentskog parlamenta ovog fakulteta, Miloš Dešić kaže da mu je sam motiv nepoznat, te da bi to možda mogao biti neki novogidišnji poklon mladima.

– Novac, kao i svaki do sada koji je država davala, ću sigurno uzeti jer smatram da je to na neki način moj novac, deo onoga što svi mi, pa i ja dajemo našoj državi. Potrošiću ga najverovatnije na neki skroman novogodišnji poklon svojim roditeljima, kaže ovaj student FPN-a.

Marko Živković, iz Centra za razvoj građanskog društva MilenijuM ocenjuje da je Vučiću neko ovo sigurno savetovao ili su u nekom istraživanju videli da je to popularan potez.

– Zato se ponaša kao tetka iz Kanade koja dođe pred novu godinu i “tutne” ti neki dolar za čokoladu, kaže Živković.

Odgovara da će uzeti taj novac i da ga je uzimao i do sad u ovakvim akcijama države.

– Mislim da svi to treba da urade, jer je to već planiran rashod u budžetu Srbije i ako ostavimo to što je planirano ovima na vlasti, plašim se da će zloupotrebiti za svoje mutne poslove. Ukoliko neko smatra da mu taj novac ne treba, neka ga uplati u humanitarne svrhe ili donaciju nekome ko se bori za bolji život u Srbiji. Svakako ne ostavljati novac SNSu jer će sigurno tako završiti na pogrešnom mestu, kaže Živković.

Studentkinja niškog Filozofskog fakulteta Anđelija Stanimirović novu novčanu pomoć naziva „nova tura-nova avantura“ i primećuje da je novčana pomoć sa 100 spala na 42 evra.

– Prošla novčana pomoć je najavljivana pre izbora za posle izbora kako bi se mladi ili pasivizirali ili glasali za SNS, kako bi dobili 100 evra. Sada imamo situaciju gde nam se država, kao i cela Evropa nalazi u neverovatnoj krizi, pa nismo toliki „ekonomski tigar“ da dobijemo 100 evra, nego ćemo dobiti 42 evra. Do Nove godine, kako smo krenuli, tih 42 evra će vredeti 20 evra, navodi Stanimirović.

Dodaje da ova mera ima za cilj da mlade ljude, za koje važi da su pasivni, još više pasivizira i uljulka u misli da će stalno dobijati neki novac samo da se ne bune.

– Pre bih rekla da treba da se bune, jer što se više bune, više će novca buniti, jer je tako očigledno. Kako su se mladi poslednje dve godine pobunili, na nizu protesta, tako su krenuli sve češće da dobijaju novac. Mera nije dobra jer ne rešva suštinske probleme jedne mlade osobe, pogotovo što 5.000 u ovom momentu ništa ne znači, jer je poskupeo i dom i menza. Gde za menzu se čak traži da moraš da potrošiš 3000 dinara, plus na to dom je 5.000 dinara. Bolje bi bilo da se taj novac koji je planiran da se da na novčanu pomoć, se dugoročno uloži, ali ovde se ništa ne radi tako, već samo posledično, navodi Stanimirović.

Ona kaže da će novac uzeti jer je to novac svih poreskih obveznika.

– Predsednik Vučić kao Deda Mraz već po ko zna koji put deli novac koji nije njegov. Motiv je kupovina glasača starosti izmedju 16 i 29 godina, jer SNS ima nedostatak podrške istih. Takođe, motiv je verovatno i strah od sve veće frustracije kod mladih. Ja ću uzeti te pare, ali one svakako neće dovesti do nekog boljitka u mom životu, kaže Lazar Jovanović, student ekologije na beogradskom Rudarko-geološkom fakutletu i aktivista pokreta „Ljubav Vera Nada“.

Smatra da bi svako trebao da uzme taj novac, jer je to novac građana.

-Taj novac ste ostavili ste svaki put kada ste kupovali u prodavnicama po ovim neverovatnim cenama ili sipali gorivo sa najvećim akcizama u regionu, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari