Zašto Vučić potkupljuje mlade: Sagovornici Danasa o trećoj bespovratnoj pomoći države od 5.000 dinara 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandru Vučiću se od mladih „tresu gaće“ zbog straha da će pokrenuti demonstracije u njegovoj zemlji „blagostanja“, kaže za Danas Dragan Banjac, glavni urednik Portala Forum. Komentarišući vest da će mladi od države dobiti „novogodišnji poklon“ od pet hiljada dinara, politikolog, Fahrudin Kladničanin, kaže za Danas da je to još jedna mera kojom se kupuje mir u kući.

Kladničanin dodaje da je od pandemije korone virusa to postala ustaljena praksa ovog režima da razne kategorije društva dobijaju bespovratnu novčanu pomoć kojom se manifestuje snaga ekonomskog tigra, koji se zove Srbija.

– U moru problema sa kojima se Srbija suočava u ovom trenutku, ovakve najave treba da oraspolože narod, a zapravo su populistička fatamorgana – smatra on.

Prema rečima Dragana Banjca, Aleksandar Vučić za Kosovo nema spasonosnu formulu.

– Da li da to, kupujući ih sa pet hiljada dinara i ponižavajući ih prebaci na mlade? Teško. Oni nisu stranački organizovani, pride većina junoša voli više Putina nego njega. Od njih mu se, inače, tresu gaće zbog straha da pokrenu demonstracije u njegovoj zemlji „blagostanja“, delimično i zbog činjenice da su bliži desnici nego njegovoj interesnoj grupi – naprednjacima – i, eto, onda rusvaja u Beogradu i većim varošima srpskim – kaže sagovornik Danasa.

Vučić bi voleo da Rusija sama sebi uvede sankcije u ime Srbije

Kako dodaje Banjac, „nekdašnji navodni vođa fudbalskih navijača Zvezde ne prestaje da prevazilazi – sebe”.

– Pre dva dana Aleksandar Vučić, kukavica koja je sticajem raznolikih okolnosti dugo već uzjahala i Srbiju i njene građane podsetila je svoje birače da su Hrvati, Hrvatska i ustaše srpski problem još od 1941. godine. Insan iz kojeg neprestano govori vekovno nasleđe trenutno je svoj i strateški cilj Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja da raspegla Srbiju do mora jadranskog, preko Dalmacije, Like i Korduna sve do Slavonije, na drugu stranu bogami i do crnogorskog primorja, prepustio svom imenjaku koji trasira srpski svet – ističe Banjac.

Zašto Vučić potkupljuje mlade: Sagovornici Danasa o trećoj bespovratnoj pomoći države od 5.000 dinara 2

On se, napominje naš sagovornik, s pozicije predsednika, premijera, predsednika Skupštine, šefa njegove stranke pa i opozicije, ustremio na vraćanje Kosova u okrilje Srbije, pod njegovu šapu, i na gotovo maloumno oglušavanje preporuka iz Evrope i začikavanje celom svetu da ne uvede sankcije Rusiji.

– Njemu je znano da je uvođenje sankcija „bratu Vladimiru“ bilo dobro za narod i državu, ali kako to ne bi pogodovalo i njemu on bi da to, ako ikako može, svali na nekog drugog. Na poslanike? Ne, oni su svi njegovi i deluje dosta providno. Što se tiče sankcija najbolje bi bilo da ih Rusija sebi uvede u ime Srbije. On bi i tada bio protiv – napominje Dragan Banjac.

Potom konstatuje da Vučić nije, kako kaže, sateran u ćošak.

– Svet ga, mada ima mehanizme, ne pritiska dovoljno, a u zemlji u kojoj je obesmislio i uništio sve institucije i zarobio medije, trenuto mu niko ne može ni pera odbiti. Opozicija praktično ne postoji, a svetina voli njegove lagarije, dobrim delom što joj je lako podvaliti ono za bubrege. S njim ćemo se ćerati još zadugo – zaključuje Banjac.

EU bi više cenila kada bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji, nego da prekosutra bude rešen status Kosova

Fahrudin Kladničanin napominje da je sasvim jasno da Srbija poslednjih meseci trpi snažne pritiske iz međunarodne zajednice o uvođenju sankcija Rusiji.

– Predsednik je potvrdio da postoji predlog Francuske i Nemačke o čemu je pre nekoliko nedelja pisao i portal iz Albanije, mi ne znamo šta je predlog dve najmoćinije zemlje EU, ali imamo jasno priznanje koje predsednik Vučič prvi put pominje, to je kako je najveća greška prihvatanje Srbije što je EU prihvatila da rukovodi rešavanjem konačnog statusa Kosova. Na teritoriji Evrope se trenutno vodi rat, pa je zbog raznih geopolitičkih interesa za EU važno, ali nije prioritetno rešavanje statusa Kosova – smatra naš sagovornik.

Zašto Vučić potkupljuje mlade: Sagovornici Danasa o trećoj bespovratnoj pomoći države od 5.000 dinara 3
Foto: Lična ariva

Dodaje da bi EU više cenila u ovom trenutku kada bi već sutra Srbija uvela sankcije Rusiji, nego da prekosutra bude rešen status Kosova.

Rat u Ukrajni traje devet meseci, a mi novu vladu nemamo sedam meseci 

– U tom pogledu je pritisak na Srbiju sve veći, dok se Srbija mora rukovoditi isključivo svojim interesima, po meni, to je put prema Evropskoj uniji, koliko god to u ovom trenutku deluje daleko, otežano i neostvarivo. Rat u Ukrajni traje devet meseci, a mi novu vladu nemamo sedam meseci i to je povezano sa međunarodnim pritiskom kako bi se što više oteglo donošenje ključne odluke važne za EU – uvođenje sankcija Rusiji. Ekonomski program koji se odnosi na povećanje penzija, plata, jednokratnoj pomoći za mlade je ozbiljno pitanje za ekonomske stručnjake, ipak smo mi daleko od ekonomskog tigra, čini mi se da smo sve bližu kuvanoj žabi na raznim nivoima – zaključuje Fahrudin Kladničanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari