Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, dok šteta po zemlju ne bude prevelika: Aleksandar Vučić o usklađivanju spoljne politikom sa EU 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija za sada neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, sve dok šteta koja se nanosi Srbiji ne bude prevelika.

Na dnevnom nivou razgovaramo, napomenuo je Vučič, o deklaracijama i usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

Ali, dodao je, „mi nikada nećemo izlaziti pred naciju a da nemamo jedinstven stav“.

Okolnosti se menjaju, istakao je Vučić, ali Srbija će zadržati poziciju koju je imala do sad, dok „ne budemo morali da prihvatimo drugačiju realnost“.

Vučić je istakao da Srbija nije nikome ništa dužna i da su oni kojima Srbija već 230 dana pod pritiscima ne uvodi sankcije, njoj uveli sankcije nakon tri dana bez pritisaka.

„Mi ovo ne činimo samo zbog povoljnije cene gasa ili podrške u Savetu bezbednosti, već zbog medjunarodnog javnog prava i poštovanja sebe jer znamo šta sankcije radile nama“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i da će buduća vlada možda doneti neke drugačije odluke, kao i da će on obavestiti građane ukoliko dođe do promene spoljne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari