Vučić među siromašnijim državnicima regiona 1Foto: KRIK

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 124.024 dinara, ima stan od 30 kvadrata u Belvilu, dok se u katastru i dalje na njegovo ime vodi stan koji je dobio od države 1998. kao ministar informisanja, iako ga je 2013. poklonio bivšoj supruzi, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Prema imovinskom kartonu premijera Srbije, objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, on je jedan od najsiromašnijih državnika u regionu – vlasnik je samo garsonjere od 30 metara kvadratnih.

Vučićeva porodica, međutim, poseduje veći broj nekretnina u glavnom gradu, ali i zemljište u Bečeju, Sremskoj Mitrovici i Bugojnu u Bosni i Hercegovini, prenosi KRIK, koji navodi da im je Vučić dao intervju u aprilu 2016, kada je odgovarao na pitanja o nekretninama.

Vučićeva supruga Tamara Đukanović ima stan od 116 metara kvadratnih, vrednosti 196.000 evra, odmah do Vučićeve garsonjere. Ona je vlasnica i garaže od 12 kvadrata u zgradi u kojoj je stan. Stan je kupila u maju 2013. godine za 135.000 evra od Slobodana Kvrgića, vlasnika kompanije „WinWin“, piše u ugovoru.

Aleksandar Vučić je stan u YU Biznis centru od 118 metara kvadratnih, vrednosti 231.000 evra, dobio od države kada je bio ministar informisanja 1998. godine. Premijer tvrdi da je, nakon što je njegova stranka izgubila vlast, otplatio stan i u tome mu je pomogla porodica, ali i tadašnji stranački šef Vojislav Šešelj. Vučić je u decembru 2013. godine stan ugovorom poklonio tadašnjoj supruzi Kseniji, ali je u katastru on i dalje upisan kao vlasnik.

Roditelji Aleksandra Vučića, Anđelko i Angelina, na Vračaru imaju stan od 112 metara kvadratnih, vrednosti 239.000 evra, a stan su dobili u razmeni sa Narodnom bankom Jugoslavije 1998. godine. Vučićevi roditelji su banci, u zamenu za ovaj stan na Vračaru, dali stan od 89 kvadrata na Novom Beogradu, a razliku od 23 metra kvadratna, za koliko je veći stan u Krunskoj, doplatili su svega 14.500 dinara (tadašnjih 2.400 nemačkih maraka).

Stan koji su dobili od Narodne banke vredi skoro tri puta više od stana koji su dali u zamenu. Premijerov otac je u to vreme radio u Narodnoj banci, a Vučić je bio ministar informisanja. Roditelji imaju kuću i garažu u naselju Jajinci, od 209 kvadrata vrednosti 141.000 evra, a izgrađena je bez dozvole za gradnju. Novinarima KRIK je u odseku za legalizaciju uprave Grada Beograda rečeno da je premijerova porodica slala zahteve da se objekat legalizuje.

Premijerov otac vlasnik je stana od 80 metara kvadratnih i garaže u zgradi na Novom Beogradu, dok brat Andrej Vučić ima četvorosoban stan na Novom Beogradu od 108 metara kvadratnih, vredan 191.000 evra. Andrej Vučić stan je kupio aprila 2008. godine zajedno sa tadašnjom suprugom za 200.000 evra i to 100.000 evra svojih para, dok su ostatak isplatili iz kredita koji su podigli kod banke. Posle četiri godine, Andrej se razveo i u septembru 2012. godine od bivše supruge otkupio polovinu stana za 40.000 evra.

Premijerova majka Angelina Vučić vlasnica je oko dva hektara poljoprivrednog zemljišta kod Bečeja, dok otac u Bugojnu polaže pravo na trećinu kuće od 142 kvadrata koje je porodično nasledstvo. Kuća je u jako lošem stanju, pae se ne može izračunati vrednost. Površina zemljišta na kom se nalazi kuća, porodično nasledstvo premijerovog oca, iznosi 338 kvadrata, a Anđelko Vučić poseduje trećinu.

Porodično nasledstvo premijerovog oca u Bugojnu sastoji se od šuma, voćnjaka, njiva i livada koje se prostiru na oko tri hektara. Premijerov otac vlasnik je oko dva i po hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Manđelos kod Sremske Mitrovice. Premijerova majka je donedavno bila vlasnica stana u Bulevaru Nikole Tesle na Novom Beogradu, od 62 kvadrata koji je prodala početkom 2016. godine.

Kako KRIK prenosi, nejasno je da li premijer ima ušteđevinu u banci. On je na konferenciji za novinare u oktobru 2016. godine rekao da je „malu ušteđevinu prijavio našoj Agenciji“.

U imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, međutim, piše da premijer nema ušteđevinu. Ni premijer, ni Agencija, nisu želeli da novinarima KRIK razjasne da li premijer ima ušteđevinu ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari