Vučić: Molim Crnu Goru da ne usvaja predlog zakona koji može da ugrozi imovinu SPC 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori jer taj akt nije dobar za srpski narod i dodao da bi njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dve zemlje.

„Moja molba, a ja ne mogu da to zahtevam kao predsednik druge države, je da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja. Jer srpka crkva vekovima postoji na tom tlu i ona je zaštita i utočište ne samo srpskom narodu već i mnogima koji se osećaju kao Crnogorci. Zato je to moja molba vlastima u Crnoj Gori. Ukoliko je ne usliše – to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti da se u skladu sa tim ponašamo“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da bi eventualno usvajanje tog zakona u značajnoj meri pokvarilo dobre odnose koji sada postoje izmedju dve zemlje i ocenio da bi svako ugrožavanje imovine srpske crkve u Crnoj Gori neminovno ugrozilo odnose dve zemlje, što on ne želi.

On je ocenio da u Crnoj Gori nije u pitanju nikakva mitropolija ili patrijaršija, već da je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Mi poštujemo Crnu Goru kao državu i želimo dobre odnose sa Crnom Gorom i svim njenim gradjanima“, rekao je Vučić.

On je naveo da njegov saradnik Nikola Selaković nije govorio o sadašnjoj Crnoj Gori kada je pričao o tome da je to srpska država, već da je govorio da je to tako bilo u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.