Siniša Kovačević: Vučić ne bi prošao kasting za film o Kosovu

Siniša Kovačević, dramaturg i potpredsednik Narodne stranke, za Danas govori o svom predlogu da se u aprilu održi veliki opozicioni miting

Ostavite komentar


  1. zasto sre ga pitali za micunowica?????matori je ore 20 godina trebao da kaze svoje.owako palamudi kao srbin a znamo svi da je preko lima….ostalo podrzawam

  2. Znate kako kažu farmaceuti… Postoji aktivna supstanca i postoje pomoćne materije. Ovaj intervju se uglavnom sastoji od pomoćnih materija. Novinarka je postavila pitanja koja su u redu, da je sagovornik to želeo, mogao je odgovoriti na njih. Umesto toga, on je nizao opšta mesta koja slušamo još od 1991. Ne može se tako daleko dospeti. Na žalost, osim iznenadnog preokreta koji bi Vučića pretvorio u zapadnog neprijatelja, ovakvim pristupom se može jedino u anarhiju, rasulo, potpunu dezintegraciju društva, od čega Srbija ionako deli samo pola koraka…

    1. Ovaj bot sigurno nije sendvičar. Malo je sofisticiraniji od Koleta, Nataše, Tamare, Ljilje i sličnih komentatora koji se prepoznaju i po prostim rečenicama još prostijeg sadržaja. Praziluk nas svesno odvlači od merituma stvari te umesto o Vučiću veze o Siniši. A poentira zastrašujučom konstatacijom da je Siniši cilj da zaratimo ne samo sa ostakom sveta nego i između sebe. To nisu samo otrcana opšta mesta nego i lapsusi koji otkrivaju šta njega zapravo muči. Kakav Zapad, kakvi bakrači? Zar onaj koji je inicirao prištinsku platformu? Koji je i protiv promene granica i protiv razgraničenja? Koji nas gura iz SB UN i koji nam na svakom podmeće mestimične i delimične genocide? I pre svega koji nas je iz čistog hira divljački bombaradovao? Zapad koji je istrebio mustange, bizone i Indijance? Koji hoće da potčini ceo svet, i to na svirep i podmukao način? I tadić je mislio da mu je Zapad naklonjen. Milošević takođe. Niko ne može večito da putuje po svetu samo zbog reprezentacije i dnevnica. Pa sad ti to, Živojine, pomnoži jedno s drugim pa ćeš videti ko najviše doprinosi anarhiji, rasulu i dezintegraciji društva.

      1. Može da se kaže i jasnije: kad se vi u Srbiji izjašnjavate kao proEvropljani ili ovakvi ili onakvi, to je, bojim se, onoliko ozbiljno kao kada se par derana u palanačkom dvorištu nazove Real Madridom. Odsustvo volje celog srpskog društva da prekine da se zamlaćuje izmišljanjem konflikata i podela, uopšte izmišljanjem života, nego da počne da radi na sebi i da se organizuje, to je vaš najveći problem. U jednom pomalo drugačijem kontekstu nazvao sam tu… tvrdoglavost… ajvarizmom. (Za mene je posebno fascinantan vaš – vi denotira javnost u Srbiji, pristup prošlosti: za suočavanje sa prošlošću itd isl najviše se zalažu oni koji o tome ništa ne znaju, kojima je to posao koji manje ili više umešno rade – obično su to mladi istoričari, rođeni početkom osamdesetih. Racionalizujte svoj odnos prema prošlosti, kao što su to uradili neki drugi evropski narodi. Nije lako, ali vredi pokušati. Ima dovoljno onih koji znaju šta je prošlost i koji bi o toj prošlosti mogli govoriti po savesti. Treba im dati prostora, a mladi istoričari neka malo sačekaju.)

        1. Što se tiče Evrope, ona nama ne odgovara zbog toga što bismo u njoj bili isto ono što i vi koji ste se suočili sa prošlošću u kojoj ste hteli da budete nacija i država a koju ste racionalizovali tako što ste ubedili sebe da će vam bez toga biti udobnije. Što se tiče tvrdoglvosti, pa to je srpska differentia specifica bez koje bi bil nepodnošljivo biti Srbinom. (ovde se pod vi misli na Region bez Srbije) Što se tiče pristupa – koji po vama vodi u haos – tu ste zamenili uzrok i posledicu. Tu smo pogrešili samo utoliko što smo mi, kad smo vas oslobađali, mislili da i vi želite da budete slobodni koliko i mi. A što se tiče prošlosti, s njom ćemo se možda pozavaviti, ali tek posle onih koji su potamanili mustange, bizone, Indijance i/ili Jevreje.

  3. Pokaže se ponekad da je za osvajanje i očuvanje vlasti važnija podrška internacionalne nego podrška nacionalne zajednice. Vučić i njegov čopor su ogorčeni zbog toga što se neko usuđuje da ih ne obožava pa makar i prividno. Zato su toliko agresivni u suzbijanju svakog negodujućeg talasa. Sećaju se oni kako je narodni cunami odneo Miloševića uprkos tome što nije izgubio izbore. Demokratsku internacionalu (koju uglavnom zastupa Amerika) Vučić je pridobio prihvatajući se uloge izvršitelja deklaracije o nezavisnosti Kosova. Zato na strani i nastupa kao onaj što je imao običaj da keže „Država to sam ja!“ Bez toga mu nema kredibiliteta. Svoje sendvič-sledbenike pridobio je manipulacijama, jer niko tamo vljda ipak ne ide samo zbog sendviča i majoneza. Nasuprot tome, opoziciju koja se ne da manipulisati mora da zastrašuje i guši svim raspoloživim sredstvima. Ima tu jedna interesantna stvar u vezi sa kultom ličnosti. Ovakvima kakvi smo nama svakako treba kultna ličnost. To se najbolje vidi po tome što nam je opozicija i dalje prilično anarholiberlana, kao u vreme Josipa Broza. Dakle, Vučić jednostavno mora da drži sve u svojim rukama, kako bi ispunio obećanja data onima koji su ga doveli na vlast, a da bi mogao da drži sve u svojim rukama okružio se aparatčicima bez digniteta i kapaciteta, koji mu vrše posao, ali koji ne služe na čast ni narodu i državi.

  4. E da zaboravio sam uslovi, nemojte mi reći da Đilas ili Jeremić nemaju para za bilborde ili reklame na tv, svi koji se razumeju u naš izborni sistem znaju da u izbornom procesu na svim nivoima od biračkog mesta do svih komisija ravnopravno učestvuju svi (i vlast i opozicija) određeni propusti su mogući ali veće krađe jednostavno fizički nisu moguće.

  5. Tako je. Kosovo ne srce Srbije, centralni i suštinski razlog protesta

  6. Eh kad bi stvarno bilo iz usta ovoga u bozje usi, pa da i njemu i svima slicnima ovo bude poslednja prilka. Da prljaju i rovare i podsticu iracionalno ponasanje vec prirodno suludim „gradjanima“.

  7. Hvala Vama.
    Samo se plašim da ne prihvatimo Zoranu Mihajlović kao kompromis.

    1. Dokle cete da bulaznite,ima i nas koji nismo botovi a pametniji smo od vas banzova iz kobajagi opozicije.imate vi nekog podstanara u glavi!!

  8. Nemam sta da dodam ili oduzmem. Sve je receno. Siguran sam da 99% setaca, misli isto!

  9. Dajte, bre ljudi, briga i jednog i drugog i treceg za sve nas! Da li vi stvarno, ali stvarno mislite da je ikome od nasih kvazipoliticara stalo do nasih plata, penzija, dece, zdravlja, skole, porodica na Kosovu, IČEGA???
    Sta je alternativa sns, da nije ds? Ma, daj…..

  10. Bolje bi ti bilo Siniša da se baviš svojim poslom nego politikom.Nije za tebe ta politika suvise si smarač.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.