Ovi izbori su raspisani na brzinu bez ikakvog stvarnog razloga koji je važan za građane, pod lažnom i licemernom parolom da se ubrzaju reforme. Raspisani su da bi Aleksandar Vučić, koji preko medijskog mraka i tabloidnog blata manipuliše građanima Srbije, mogao da prigrabi veliku vlast, dok se građani ne probude i ne shvate da je car go.

Naša ideja je važna i velika. Građani je prepoznaju. Preko 11.000 ljudi je izašlo i dalo potpis za našu listu, a pozvali smo ih samo preko društvenih mreža na internetu. Energija koju ima naša kampanja je nešto o čemu drugi mogu da sanjaju. Naš cilj na ovim izborima je da uđemo u Skupštinu Srbije, da pokažemo javnosti kako stvarno treba da deluje opozicija i da na sledećim izborima budemo snaga koja će oformiti vladu – kaže u intervjuu za Danasovu „Izbornu groznicu“ bivši ministar privrede Saša Radulović, nosilac liste „Dosta je bilo“ na parlamentarnim i beogradskim izborima.

Šta vas je navelo da odustanete od uloge stručnjaka i pređete u političare?

– Ja sam ušao u Vladu da uradim posao sređivanja privrede. Da sprovedem reforme na koje Srbija čeka duže od jedne decenije. Nisam odustao kad su nas saplitali u vladi u kojoj nije bilo političke volje za korenitim promenama. Vučić nas je zaustavio u započetom poslu. Zato za nastavak posla moramo da tražimo podršku direktno od građana, koji jedini imaju volju, životni interes i interes naše dece za demontiranje parazitskog sistema.

Ali, okrenuli ste leđa Vučiću tek nakon što je on okrenuo leđa vama…

– Aleksandar Vučić nije okrenuo leđa meni, već reformama. U stvari, nikada ih nije ni hteo. Jer reforme znače demontažu parazitskog partijskog sistema. Vučić nema ni kapacitet, ni znanje, ni želju da sprovede dubinske reforme. One mu nisu u interesu. Demontažom parazitskog sistema ne bi mogao više da hrani svoju partijsku mašineriju. Umesto istinskih reformi građanima nudi demagogiju, lažna obećanja, lažni Mercedes, Feketić marketing i perpetum mobile ekonomiju tajnih ugovora i svih naših Etihada i Beograda na vodi.

Zbog čega pravovremeno niste iznosili u javnost kritike na njegov račun, već tek kada su raspisani izbori?

– Dok ste u Vladi, ne možete direktno da je kritikujete. Možete da izađete iz Vlade. Kritiku sam počeo samim tekstom ostavke u kome sam obrazložio razloge za izlazak. Dok ste u Vladi, radite na tome da sprovedete ekonomsku politiku Vlade. Podsetiću vas, ekonomska politike Vlade je zacrtana u ekspozeu premijera. Ekonomski deo ekspozea sam pisao ja, zajedno s ministrom finansija.

Istakli ste da su vaša ciljna grupa glasači LDP i DS. Da li to znači da biste sa te dve stranke mogli da nađete zajednički jezik u vođenju politike?

– Naša ciljna grupa su glasači koji žele da izgradimo uređeno društvo u kome se vrednuju integritet i sposobnost a ne klimanje glavom, gde se živi od rada a ne od privilegija, gde je važno šta znaš a ne koga znaš, gde posledice trpe prevaranti a ne prevareni, gde se stide lažovi a ne oklevetani. Društvo koje poštuje ljudska prava, uključujući i prava LGBT populacije, u kome je pravna sigurnost, sigurnost od svakog nasilja, a posebno nasilja države nad pojedincem.

Šta mislite o Draganu Đilasu i politici koju vodi DS?

– Zameram mu netransparentnost ugovora, od mosta na Adi do Bus-plusa. Ne zato što su ugovori štetni, jer to ne znam, nisam ih video, već zbog nedostatka javnosti. Zameram i partijsko zapošljavanje u Gradu. Ne slažemo se ni oko državnog intervencionizma u ekonomiji. Svim strankama su puna usta borbe protiv korupcije, a nijednoj kada je na vlasti ne pada na pamet da uvede ključnu stvar: transparentnost. Svi ugovori koje potpisuje država moraju da budu javni. Sva trošenja javnih sredstava moraju da budu mesečno objavljena tako da građani Srbije znaju kojim tačno pravnim i fizičkim licima ide njihov novac. I to ne samo za budžet, nego i za javna preduzeća, za univerzitete i obrazovne ustanove, kulturne ustanove, domove zdravlja. Svi se izjašnjavaju protiv partijskog zapošljavanja, a sve stranke gledaju kako da udome svoje kadrove u javni sektor. Kum direktor EMS-a, sin direktor Pošte, nesposobni partijski kadrovi direktori Železnica, Srbijagas i RTB Bora.

A šta mislite o politikama Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića?

– Boris Tadić je glavni krivac za cementiranje parazitskog partijskog sistema. Kada je pobedio na izborima 2008, Vučić je samo nasledio taj sistem. Ja sam bio glasač DS na svim izborima, na svim nivoima, sve do izbora 2012, kada sam bio „beli listić“ i kada sam otvoreno i glasno govorio i pisao protiv Borisa Tadića. Ništa od onoga za šta sam ga tada kritikovao nije promenio niti je jasno rekao gde je pogrešio. Recimo da se izvinio građanima Srbije za kvazireformu pravosuđa, za medijsko blato, za tajne ugovore… Ne razumem politiku Čedomira Jovanovića i ne razumem koalicije u koje ulazi. Smatram i da političar u isto vreme ne može da se bavi biznisom. Ili jedno ili drugo.

Svoje stavove nisam promenio

Prihvatili ste da uđete u vladu sa SNS i SPS i to je, prema nekim viđenjima, već dovoljno za vašu diskreditaciju, bez obzira na to što ste promenili stav.

– Ušao sam u vladu kao nezavisan stručnjak da bih sproveo reforme. Ja svoj stav nisam promenio. On je ostao isti. Reforme na kojima sam radio, koje su ušle u ekspoze premijera, jesu reforme koje su sastavni deo programa grupe građana „Dosta je bilo – Saša Radulović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari