Vučić: Nema dogovora po pitanju tablica, čekaju se garancije Brisela za rešenje oko dokumenta Srba sa Kosova 1Foto: Miroslav Dragojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se čekaju garancije Brisela kako bi se našlo rešenje za dokumenta kojima Srbi sa Kosova putuju preko granice.

Kako je rekao, Srbija je spremna da okači „disklejmer“ u kojem se navodi da se omogućava korišćenje ličnih karata koje izdaje Priština i da se to radi samo zbog olakšavanja slobode kretanja pojedincima i da se to ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova, ne prejudicira konačni status Kosova i ne predstavlja odustajanje Srbije od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vučić je na konferenciji za novinare dodao da garancije očekuje za dva, tri ili četiri dana i da bi to omogućilo da Srbi sa severa Kosova mogu da uđu i napuste teritoriju sa dokumentima koje izdaje Republika Srbija.

Ponovio je da oko pitanja tablica nema nikakvih dogovora, što znači da Priština od 1. septembra počinje da sprovodi zamenu tablica i dodao da je Prištini stalo da se odustane od tablica Kosovaska Mitrovica da bi se reklo da nema Srbije na Kosovu.

Vučić je dodao da ne postoji ništa više o čemu Srbija želi da razgovara od Zajednice srpskih opština i poručio „ZSO na sto, ako želite da uopšte razgovaramo o bilo čemu“.

On je dodao da su razgovori sa Albancima sa Kosova bili vrlo neuspešni, a sa predstavnicima Evropske unije i SAD veoma teški.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari