Vučić nema nameru da skraćuje mandat 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Parlamentarni izbori biće održani istog dana kada i predsednički i beogradski i to najverovatnije krajem marta ili početkom aprila naredne godine, uprkos zahtevima opozicije da izbori budu razdvojeni, navode izvori Danasa i dodaju da Aleksandar Vučić u ovom trenutku nema nameru da skraćuje svoj mandat.

Osim toga namera mu je i da u objedinjenoj izbornoj kampanji osigura pobedu na svim nivoima kako bi na svaki mogući način izbegao bilo kakvu mogućnost kohabitacije.

Izvori Danasa navode i da je predsednik SNS i Srbije svestan da mora da načini izvesne ustupke opoziciji po pitanju izbornih uslova, ali i da mu je namera da ti ustupci budu dogovoreni u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije, bez posredovanja evropskih parlamentaraca.

„On ne želi čak ni da se pomisli da je na bilo koji način ustuknuo pred zahtevima bojkot opozicije“, tvrde sagovornici Danas. Ističu da u tom svetlu treba posmatrati i izjave Ivice Dačića, predsednika Skupštine Srbije da međustranački dijalog bez posredovanja EU ide dobro i da se već sledećeg utorka mogu očekivati konkretni dogovori oko sređivanja biračkih spiskova, a da će kompletni dogovor biti postignut šest meseci pre izbora.

„Iako izgleda da se vlastima žuri na izbore, ne samo po pitanju međustranačkog dijaloga bez posredovanja EU, već i sa isplatama pomoći građanima, najavama većih plata, pobede nad koronom i tako dalje, poprilično sam siguran da se to neće desiti, jer predsednički izbori mogu biti tek u aprilu. Ne verujem da će Vučić da ide sa tim da skrati mandat. A cela priča oko dijaloga ima za cilj da skrene pažnju sa onih pravih pregovora i činjenice da imamo međunarodne predstavnike koji posreduju između vlasti i opozicije. Siguran sam i da će neke stvari koje je Vučić svestan da mora da ispuni opoziciji, predstaviti kao rezultat ovog dijaloga da ne bude da je popustio pred strancima ili pred bojkot opozicijom. To je poenta ovog „izmišljenog“ dijaloga bez posredništva EU. Ali teško da će izbori (posebno objedinjeni) biti pre redovnog termina predsedničkih i gradskih izbora“, ističe politički analitičar Boban Stojanović.

Boško Obradović, lider Dveri koji učestvuje na oba koloseka dijaloga, sa i bez posrednika EU, smatra da je osnovno i prvo pitanje koje mora biti dogovoreno kad su izbori, a drugo pitanje na koje opozicija mora da dobije odgovor je kojih će izbora tačno biti. Ni na jedno od ova dva pitanja opozicija za sada nema odgovor.

„Vlast pominje da će predsednički i gradski izbori u Beogradu biti u istom terminu krajem marta ili početkom aprila iduće godine, što ne mora da bude tako i mnogo je bolje za lokalnu demokratiju da su lokalni izbori odvojeni od republičkih. Međutim, ne znamo ni da li su vanredni parlamentarni izbori izvesni i da li će biti u istom terminu sa predsedničkim ili beogradskim, ili pre ili posle njih. Kao što ne znamo da li će cenzus ostajati isti ili će se menjati, a to mora što pre da se zna zbog priprema za izbore. Ovo je prvi paket tema koji mora da se reši. Takođe je važno pitanje vanrednih pokrajinskih izbora i vanrednih lokalnih izbora u svim gradovima i opštinama u Srbiji, jer su i svi ovi parlamenti podjednako besmisleni i nedemokratski bez opozicije kao i republički. Drugo ključno pitanje je rok u kome dijalog treba da bude završen, a veoma je važno što je u oba koloseka dijaloga postignut dogovor da to bude najmanje šest meseci pre prvih sledećih izbora. To znači da preko leta mora da bude potpisan Sporazum između vlasti i opozicije, da on treba odmah da bude potvrđen u Narodnoj skupštini i da treba da formiramo zajedničko radno telo za nadgledanje primene tog sporazuma i kontrolu kompletnog predizbornog i izbornog procesa. To je jedini način da opozicija ima poverenje da će ono što smo se dogovorili biti i sprovedeno“, objašnjava Obradović.

On smatra i da je uz odgovore na prethodna dva pitanja najvažnije da javni medijski servisi i televizije sa nacionalnom frekvencijom što pre omoguće da se čuje i glas opozicije.

„Zato sam na poslednjem sastanku Radne grupe za dijalog u Narodnoj skupštini predložio da Radna grupa napravi zajednički sastanak sa svim glavnim urednicima informativnih programa naših televizija sa nacionalnom pokrivenošću i da se odmah dogovori predstavljanje opozicije najpre u ovom predizbornom periodu, a kada dođu izbori i posebno u izbornom periodu. Ova tri paketa pitanja smatram ključnim u oba koloseka dijaloga i Srpski pokret Dveri će na ovome insistirati“, zaključuje lider Dveri, dok Žika Gojković, predsednik POKS-a, ocenjuje da bi Radna grupa po pitanju zaključaka u dijalogu morala biti ekspeditivnija.

Pregovori inače, kako navodi, teku u dobroj atmosferi .“Želim da verujem da ćemo vrlo brzo imati i opipljive rezultate, pogotovo kada su u pitanju najvažnije teme. A što se tiče termina izbora, mislim da o tome informacije ima samo jedna ličnost, a to nije Ivica Dačić“, kaže Gojković.

I Aleksandar Šešelj, član Radne grupe u međustranačkom dijalogu u ime Srpske radikalne stranke, ubeđen je da predsednik srpskog parlamenta ne raspolaže informacijom kada će biti održani izbori i da li će predsednički i beogradski biti zajedno sa parlamentarnim.

„SRS smatra da parlamentarni treba da budu održani do kraja godine, a predsednički i beogradski u redovnom terminu. Na parlamentarnim izborima treba da se nameću stranke i njihova politika, a ne da ti izbori budu u drugom planu i da se cela kampanja bavi samo predsedničkim kandidatima“, smatra Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari