Vučić o glasanju Crne Gore u Savetu Evrope: Dodvoravate se onima za koje mislite da vas čuvaju na vlasti ili vam pomažu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Beogradu da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije.

„U svojoj spoljnoj politici ćemo voditi računa o bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica reciprčnosti, ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi bili obavezani da poštujemo njihov. To će biti ne beznačajne promene u našoj politici, ne tektonske, ali dubinske i suštinske“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Reagujući na glasanje o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope rekao je da je ishod bio očekivan.

„Znali smo da imaju većinu koju ne možete da ugrozite“, rekao je i dodao da je neočekivana bila jedino odluka Mađarske da glasa protiv.

Dodao je da tu većinu čine članice Evropske unije i kandidati koji „bespogovorno slušaju po svim pitanjima Brisel i Vašington“ i čija je spoljnopolitička orijentacija da budu „poslušni“.

„Ne smemo da dozvolimo da sebi sečemo ruku ili nogu i da prekidamo odnose sa svima na svetu, ali ono što moramo da promenimo u svom ponašanju je da one koji su prijateljski nastrojeni prema nama više poštujemo nego što smo do sada činili, da ne zaboravimo prekosutra i da uvek znamo da su nam Španija, Mađarska, Kipar, Rumunija, Azerbejdžan i Gruzija ispred svih drugih“, rekao je.

Razočarenje je iskazao prema glasanju Ukrajine, BiH i Jermenije.

„Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Da ta odluka nije slučajna, želim samo da vas obavestim da su ukrajinski predstavnici tražili juče pauzu u radu da bi mogli da se konsultuju sa svojim američkim i evropskim saveznicima i pomagačima“, rekao je Vučić.

Ukrajina je tokom glasanja ostala uzdržana.

Rekao je da Beograd nije „oduševljen“ odlukom Crne Gore i da će to uticati na odnose.

„Mogli ste da ostanete uzdržani, juče je to bilo isto kao da ste glasali za prijem Kosova, mogli ste bar malo pažnje da pokažete prema Srbiji, a niste hteli ni to ne biste li se dodvorili onima za koje mislite da vas čuvaju na vlasti ili vam pomažu“, dodao je Vučić.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je juče na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.

U odluci, objavljenoj na sajtu Saveta Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su lideri dve strane postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU.

Za odluku Komiteta ministara bila je potrebna dvotrećinska većina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari