Vučić: Uputićemo zahtev za povratak policije i vojske na KiM po Rezoluciji 1244, Priština će podneti zahtev za ulazak u EU 17. decembra 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Dejan Pantić uhapšen zbog dešavanja tokom „pokušaja okupacije“ prostorija OIK u Severnoj Mitrovici, te rekao da se on tereti za „terorizam“.

Pantić, kaže Vučić, živi u zgradi Tri solitera gde su prostorije OIK i da je tokom dešavanja tih nosio hleb i namirnice.

Kaže da je razgovarao sa njegovom suprugom i da je međunarodnim partnerima ukazao na bezobzirnost onih koji su sproveli ovu akciju i koji su time ugrozili mir.

Pantić se idalje nalazi, u kako kaže, protivpravno izgrađenoj bazi kod Leposavića.

Srbi su kaže na to reagovali jer su shvatili „da će samo doći dan kada neko dođe po njih“ da ih hapsi.

Dešavanja u Velikoj Hoći opisuje kao napad na čitavu enklavu i dodaje da je njegovo vino uništeno jer su različite vrste vina pomešane u istoj cisterni.

– Sutra ću se sastati sa gospodinom Petrovićem i pomoći ćemo koliko možemo da ta porodica opstane u toj važnoj enklavi, kazao je predsednik Srbije.

Pokazao je i fotografije iz Velike Hoče i pitao da li svi na Kosovu plaćao porez, te dodao da oni nisu prodavali to vino.

Kaže da su pripadnici albanskih patrola koje su deo KFOR-a bile tada na terenu uz KP kako bi se tako „dodatno ponizili Srbi“.

Specijalci KP su držali prst na obaraču tokom dešavanja u Velikoj Hoči, kaže Vučić.

KFOR je kaže Vučić, slučajno upao u dvorište, a onda je nakon toga upala ROSU u dvorište „Naša radost“ u Leposaviću iako, kaže, ROSU nema šta da traži na Severu.

Govoreći o upadu u Severnu Mitrovicu Kosovske policije pokazao je fotografiju sa Instagrama policajca sa prstom na obaraču.

– Što lažete i koga lažete? IndexOnline, njihovi mediji, sami slikali i hvale se njihovim vozilima, blindiranim vozilima, kaže.

Pokazao je i fotografiju pripadnika policije Nazirije iz Uroševca, koji je, kaže, ispao heroj jer ga je pogodilo nekoliko komadića stakla tokom upada u prostroije OIK.

On je kršio Briselski sporazum i pitao da li su obaveštena četiri gradonačelnika ili ih je KFOR ovlastio.

Pokazao je forografije i policije s dugim cevima i u drugim mestima na Severu Kosova.

Sve je to, smatra, pritisak i napad na Srbe.

On je rekao da će Srbija biti izložena pritisku da se uspostavi ZSO ako Srbija prizna Kosovo ili prihvati ulazak Kosova u UN, ali da to neće prihvatiti, iako prete veliki pritisci već od 17. decembra kada dolaze predstavnici Evrope u Srbiju.

Kaže da je 2022. godina rekordna po pitanju etnički motivisanih incidenata i da je Kurtijeva Vlada rekordna po pitanju stvaranja incidenata u kojima su Srbi ili hapšeni, imovina im uništava i tako dalje.

– Priština je pogazila Vašingtosnki sporazum. Priština će 15. sa velikim fanfarama podneti zahtev za pristup u EU. TO je rušenej Vašingtonskog sporazuma. Oni misle da je to urađeno za vreme republikanskih vlasti i da mogu da gaze po tome. Posle zahteva za članstvo u Savet Evrope sada će da podnesu zahtev za prijem u EU, biće njihovi papiri prihvatani. Obaveštavam vas da sam uputio pismo predsednicima i premiejrima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo jer u skladu sa članom 49. ugovora o EU prijem mogu samo da traže suverene i nezavisne države a ne samo one koje ne priznaje više od pola sveta i to po broju država. I uputio sam pismo liderim Kipra, Rumunije, Grčke, Slovačke i Španije, lično pismo svakome i svako je razlučito. Ima svega nekoliko istih rečenica, ali svima se zahvaljujem, kaže Vučić.

Vlada i ministarstvo spoljnih poslova u budućem periodu će pokazati note zemalja koje su povukle priznanje Kosova.

Usaglašen je tekst kojim će od KFOR-a tražiti povratak pripadnika bezbednosti Srbije na Kosovo u skaldu sa Rezolucijom 1244. Kaže da zna da će zahtev biti odbijen, iako to mora da se prihvati jer je to tako precizno navedeno. Ali dobro je, smatra, da se to traži, da ne bi rekli kako niko to nikada nije tražio sa strane Srbije.

Poručio da je njegova odluka da neće biti predaje i da zna da će proglasiti da je najveći kršilac ljudskih prava, da nema medijskih sloboda, ali poručuje narodu ipak da predaje nema.

Na pitanje novinarke TV Jedinstvo da li Zapad želi da „završi ono što je započeto bombama“ i da li je akcija u Velikoj Hoči poruka Srbima da nisu dobrodošli, odgovorio je da se Srbi ne bore jer su verovali pa razočarani u Kurtija i jer su mislili da im vlasti ondašnje žele nešto drugo što nije progon, nego zato što žele da ostanu na svom ognjištu.

Kaže da se ne bavi „njihovim osvetama“ i da ne brine o drugom delu srpske javnosti koji nekritički prihvata sve što dolazi sa Istoka po čemu ispada da samo moramo da slušamo Rusiju u onome što radimo, isto kako oni koji slušaju Zapad misle da treba samo slušati Zapad.

Poručio je da ZSO ne može biti deo nekog novog sporazuma, jer se Priština na to već obavezala potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Upitan za izjavu Rade Trajković kaže da ona među Srbe ne ide, i da takvi „služe onima koji žele da proteruju Srbe“.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari