Vučić o novoj zabrani ulaska dinara na Kosovo: To samo pokazuje o kakvim lažovima je reč 1foto Dimitrije Nikolić/ATAImages

Kao što vidite, bio sam u pravu na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ni do kakve suspenzije nije došlo, izjavio je danas srpski predsednik Aleksandar Vučić iz Niša, nakon još jedne zabrane prolaska pošiljke dinara danas na prelazu Jarinje.

„Lagali su svoje zapadne partnere da su nešto suspendovali odluku i da će najnormalnije da puštaju dinar. Pa te će da bude dva meseca, te tri meseca. Oni ne puštaju dinar da više ulazi na Kosovo i Metohiju“, prokomentarisao je Aleksandar Vučić, a prenosi KoSSev.

Kaže da će u skladu sa tim Srbija reagovati „na dnevnom nivou“.

„Gledaćemo kako da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji. Ovo samo pokazuje o kakvim je lažovima reč i čime su spremni da se služe“.

Videće se, kaže, šta će na sve reći „oni koji su napravili prištinsku vlast i oni koji im pomažu da tu i takvu, makar i kriminalnu vlast, održe“.

„Naši ljudi treba da znaju da ćemo voditi računa i naći rešenje. Veoma je jasno šta misle i šta im je krajnji cilj za srpski narod“, poručio je kratko.

Ranije danas, Kancelarija za KiM saopštila je da je na prelazu Jarinje, zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, što je već drugi slučaj vraćanja dinara sa ovog prelaza od kada je na snagu stupila Uredba Cetralne banke Kosova o evru.

Kancelarija je jutros tvrdila i da su policajci na ovom prelazu bili grubi prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije „Henderson“, koja je zadužena za primanje dinara uz Srbije, te da im je navodno bilo i prećeno od strane pripadnika policije na ovom prelazu.

Osudila je Kancelarija za KiM i takođe optužila Prištinu da uvedenim prelaznim periodom, kosovski premijer zapravo samo želi da zamaže oči Zapadu, te da je u pitanju „šarena laža“.

NBS: Potvrda da navodni napori koje prištinske institucije preduzimaju imaju isključivo marketinški karakter

Još jedno vraćanje dinara sa prelaza osudila je i u međuvremenu Narodna banka Srbije, uz naglasak da se ovime samo nastavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i to uprkos pozivima Beograda i međunarodne zajednice.

„Ponovno zaustavljanje najnovijeg transporta dinara na Kosovo i Metohiju još jedna je potvrda da navodni napori koje prištinske institucije preduzimaju imaju isključivo marketinški karakter, usmeren ka međunarodnoj zajednici, da bi se pokazala navodna posvećenost prevazilaženju prolaznih problema u implementaciji“.

Ponovili su da bi se stvoreni problem rešio vraćanjem dosadašnjeg načina transporta dinara i obavljanja platnog prometa na KiM:

„Odnosno primenom davno postignutog dogovora o načinu obavljanja transporta dinara koji se sprovodio u prethodnih dvadesetak godina“.

Dinari danas poslati iz te institucije namenjeni su bili, potvrđuju, isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na KiM preko šaltera Pošte, Banke Poštanska štedionica i bankomata.

Staviljeci: Sprovode se zakonske norme

Sa druge strane, iz Prištine poručuju da se samo „spovode zakonske norme“.

Portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci, kazao je prištinskim medijima, da su se na ovom prelazu danas pojavile osobe „koje su bile zainteresovane za postupak kretanja gotovine“.

Kazao je za RTK Live i da su ova lica navodno kazala da predstavljaju Komercijalnu banku, koja je prestala sa radom na Kosovu.

„Njima je naloženo da prate saopštenja Centralne banke Kosova. Kosovska carina takođe primenjuje iste pravne norme“, kratak je bio Staviljeci.

Kancelarija: Na Jarinju zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, službenicima NBS i Henderson navodno prećeno hapšenjem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari