Vučić o sednici Saveta bezbednosti UN: Videćemo kako će Priština da reaguje na poruke SAD 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, sumirajući utiske sa sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu, da će se videti narednih dana kako će Priština da reaguje na poruke Sjedinjenih Američkih Država o potrebi odlaganja odluke o ukidanju dinara.

„Mi analiziramo ono što su predstavnici više zemalja govorili, čini mi se da je moj utisak, ono što sam sinoć rekao bio ispravan, tako da videćemo sad dalje, videćemo posle najnovijih poruka, gde Amerikanci traže odlaganje od četiri meseca kako će na to Priština da reaguje. Mislim da te stvari nisu nevažne“, rekao je Vučić za Televiziju Pink iz Njujorka, dan nakon vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećene odluci Prištine o ukidanju upotrebe dinara na Kosovu.

Ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild, kako je podsetio, rekla je da je Vašington izrazio rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje te odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

Vučić je rekao da je sednica Saveta bezbednosti, o kojoj je ranije danas razgovarao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, bila važna da bi se sagledala pozicija Srbije.

„Analizirali smo sve ono što je bilo sinoć. Mislim da je bila važna sednica Saveta bezbednosti da mi vidimo u kojoj se nelakoj poziciji nalazimo, ne zbog ponašanja Prištine, već zbog toga koliko drugačije od onoga što mi mislimo jedan značajan deo sveta misli. Ali, naravno, da vidimo i koliko imamo stvarnih prijatelja, koji su uz našu zemlju“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao kao važno to što je 12 ili 13 od 15 članica Saveta bezbednosti nedvosmisleno izrazilo neslaganje sa potezima Prištine, posebno u vezi sa dinarom.

Na pitanje šta misli o tome što je kosovski premijer Aljbin Kurti iz Njujorka otišao u Severnu Makedoniju da učestvuje na panelu na kojem će biti i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Vučić je rekao da je siguran da će Đilas žestoko da mu se suprotstavi, „a da samo mi to nećemo moći da čujemo“.

„Biće zajednička rezolucija protiv diktatora na Balkanu Aleksandra Vučića, to će svi da potpišu, ali da se ne vidi da su baš jedan ispod drugog to potpisali, to je to“, naveo je Vučić.

Vučić je izjavio i da je ponosan na činjenicu da predstavlja smetnju onima koji bi da kolonizuju Srbiju i koji bi da drugi odlučuju u njeno ime.

„Ponosan sam na to što neću da vodim njihovu politiku, već vodim srpsku politiku. Srpska politika je budućnost Srbije“, rekao je Vučić povodom tvrdnji opozicije da rezolucija Evropskog parlamenta u vezi sa decembarskim izborima u Srbiji nije usmerena protiv srpskog naroda, već protiv njega.

Vučić je ocenio da tom rezolucijom njemu ništa nisu ni uradili, a opoziciju je optužio da je u Evropskom parlamentu „olajavala svoju zemlju i uništavala njen imidž“.

„Kao predsednik Srbije služiću interesima svog naroda, nikome i nikada nikom drugom. A što se njih tiče, mislim da su ovim što su radili u Strazburu sve pokazali“, kazao je Vučić, dodajući da je opozicija tražila zaustavljanje finansiranja Srbije, kao i izgradnje pruga i puteva po Srbiji.

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, iako se mnogi iz Evrope i srpske opozicije „zdušno bore“ da joj se uvedu sankcije.

Prema njegovim rečima, dobio bi Nobelovu nagradu za mir „samo kada bi priznao nezavisno Kosovo“ i kada bi rekao da Srbija uvodi sankcije Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari