Vučić o ubistvu Milana Pantića: Dali smo sve od sebe da se taj slučaj reši 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas govoreći o 20. godišnjici ubistva Milana Pantića u Jagodini, ocenio da „smo dali sve od sebe“ da se taj slučaj reši, a da je zbog toga i angažovao predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića.

„Angažovali smo gospodina Matića da i komisija i svi drugi, da pomognemo nadležnim organima i pronađemo počinioce i rešimo ubistvo. Verujem da je do određenih pomaka došlo, ali nisam ja taj koji treba da sudim i donosim odluku da li ima dovoljno dokaza, to je na tužilaštvu“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Jagodini.

Rekao je da je bivša vlast „skrivala činjenicu“ da je Pantić ubijen i nije ga rešila, kao što nije rešila ni slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Istakao je da veruje da će „konačno“ biti rešen slučaj ubistva Pantića.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Veran Matić, povodom 20. godišnjice od ubistva Pantića, izjavio je da kada govori o rešavanju tog slučaja, ne može u njemu da gleda isključivo pojedinca kao izvršioca i konkretnu privatizaciju kao motiv za Pantićevu likvidaciju.

„Kroz sve privatizacije tokom demokratskih promena od 2000-tih na ovamo, vidi se odnos države (pojedinaca u njeno ime, kao nosioca političke vlasti u tom periodu) prema narodu i društvu u celini. Imajući u vidu pretežno negativnu konotaciju pomenutog odnosa, postavlja se pitanje da li je taj pojedinac u tom momentu bio jači od države“, naveo je Matić u pisanoj izjavi.

Vučić očekuje težak dijalog u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, pred nastavak dijaloga u Briselu, da ga ne zanimaju mnogo najave iz Prištine o tome da tamo dolaze samo po nezavisnost i dodao da zbog toga ne moraju ni da kreću na put.

„Ne interesuje me šta pričaju. Mogao bih da budem ozbiljan i da, bez šale, kažem: ‘Ako mislite da dolazite po stvari o kojima govorite, ne morate ni da putuje'“, izjavio je Vučić nakon otvaranja fabrike Fišer automativ sistems u Jagodini.

On je rekao da naredni dani neće biti laki za Srbiju ali da je nastavak dijaloga veoma važan, ne samo zbog Evropske unije već i zbog toga što se time spuštaju tenzije i unapređuje bezbednost srpskog naroda na Kosovu.

„A da će biti jednostavno u Briselu – neće nikome! Oni dolaze da naprave svoj šou, a mi da budemo ozbiljni i posvećeni dijalogu. A rezultat piše na semaforu, ali na kraju utakmice“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na sugestije da Srbija mora da se odluči da li ići evropskim ili nekim drugim putem, Vučić je rekao da će o tome odlučivati Srbija, a ne neko drugi.

„Oni odavno ne žele da budu građani Srbije, pa neka to ne čine. Jer mi ni većim silama ne dozvoljavamo da se u to mešaju. Srbija se nalazi na evropskom putu, i mnogo ispred oni koji hoće da joj drže lekcije“, rekao je on.

Ako je Dragan Marković Palma kriv, niko ga neće štititi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će predsednik opštine Jagodina Dragan Marković Palma odgovarati ukoliko je uradio nešto protivzakonito i da ga neće štititi „ni ime ni prezime ni partijska funkcija“.

„Neću ga štititi ni ja, niti bilo ko drugi“, rekao je Vučić novinarima u Jagodini, odgovarajući na pitanje da li njegovo pojavljivanje na otvaranju fabrike sa Markovićem znači da je postupak protiv predsednika opštine gotov.

Vučić je o sebi rekao da je „čovek koji se striktino drži pravnih normi“ i da je danas u Jagodinu došao na otvaranje fabrike „Fišer automotiv sistems“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.