Vučić obećao usklađivanje sa viznom politikom EU: Da li Srbija namerno proizvodi migrantsku krizu? 1Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Vučić je obećao „usklađivanje“ sa viznom politikom EU nakon povećanja broja ljudi koji „turistički“ lete u Beograd, a onda traže azil u EU. Zapadna štampa iznosi sumnju da Srbija namerno proizvodi migrantsku krizu.

„Liniju zaštite treba pomeriti dalje na jug“, citira Frankfurter algemajne cajtung mađarskog premijera Viktora Orbana. On je to rekao tokom sastanka u Budimpešti sa srpskim i austrijskim kolegama, Aleksandrom Vučićem i Karlom Nehamerom, misleći na Balkansku izbegličku rutu.

Prema Orbanovim rečima, u toku je „opsada“ mađarske granice gde je samo ove godine navodno zabeleženo 180.000 pokušaja ilegalnih prelazaka.

Sastanak je trebalo da razreši optužbu na račun Srbije koja je prethodnih nedelja došla sa više adresa u Beču, Berlinu i Briselu: Beograd bezviznom politikom prema zemljama poput Indije i Tunisa navodno dozvoljava priliv migranata koji onda ilegalno pokušavaju da uđu u EU.

Upravo iz Indije i Tunisa ove godine dolazi 15.000 zahteva za azil u Austriji, podseća bečki Viner cajtung.

„Iz tih zemalja je od 2017. moguće bez vize putovati u Srbiju, ali to bi trebalo da se promeni do kraja godine“, osvrće se list na Vučićevo obećanje da će Beograd u najvećoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

Drugi bečki list, Standard, u naslovu izveštaja to ocenjuje kao „mlako obećanje“ Srbije. I jedna portparolka evropske komesarke za unutrašnje poslove rekla je da je od „ključnog značaja“ da države Zapadnog Balkana usklade viznu politiku sa EU.

„Zaista, u Austriju preko beogradskog aerodroma i Zapadnog Balkana stiže sve više građana iz onih država kojima ne treba viza za Srbiju“, piše Standard. „Ovde podnose zahteve za azil koji su praktično osuđeni na neuspeh, ali im za prvo vreme daju mogućnost da ostanu. Onda putuju dalje, recimo na jug, gde se proizvode evropsko voće i povrće.“

Posebno su austrijski i švajcarski mediji prethodnih dana lansirali tezu da je Srbija možda ciljano – čak uz nagovor Moskve – podsticala migrantski talas ka EU. Švajcarski javni servis SRF je to u intervjuu upitao i profesora Florijana Bibera, poznavaoca Balkana:

„Ne verujem da Srbija pokušava da krijumčari izbeglice u EU“, kaže Biber.

„Ovo ima veze sa tim da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku i pokušava da održava dobre bilateralne veze sa raznim zemljama, posebno jer te zemlje podržavaju srpsku poziciju oko Kosova. Najvažniji prioritet Srbije je da tu kuje međunarodne saveze – deo toga moglo bi da bude ukidanje viza za pojedine zemlje.“

Biber odbacuje i tezu da Kremlj preko Vučića migrantskim talasom destabilizuje Zapad. Prema rečima profesora, Vučić „vodi svoju politiku“ i Putin ne može da mu bude naredbodavac kao što može recimo Lukašenku. Osim toga, navodi Biber, ni Srbija nema nikakve koristi od toga da migranti najpre budu zaglavljeni na njenoj teritoriji, kao što je sada slučaj, piše DW.

„Doduše, Vučić je majstor u insceniranju kriza koje potom sam rešava. Pre godinu dana, recimo, imali smo situaciju da je mnogo Iranaca preko Srbije htelo u EU. Tada je EU izvršila pritisak i Srbija je opet uvela vize za Irance. Ovo bi dakle mogao da bude pokušaj da se skrene pažnja EU sa drugih pitanja koja opterećuju međusobne odnose. Ali to je čista špekulacija“, zaključuje Biber.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari