Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da će Vlada i država Srbija ostati uz njih i pomagati im i pozvao ih da ne prodaju imanja, nego da ostanu na njima. On je međutim i upozorio srpske ministre u prištinskoj vladi da ne rade u ličnom interesu, već u interesu srpskog naroda ili da, u suprotnom, odmah napuste tu vladu. Poruke premijera Vučića, tokom posete Kosovu pred lokalne izbore koji se u nedelju održavaju u Gračanici, očekivane su sa pažnjom, a bilo je pokušaja i da se organizuju skupovi protesta protiv njegovog dolaska. Vučić je otkrio spomenik kralju Milutinu u centru Gračanice i poručio da svako ministarstvo ima obavezu da vodi računa o svakom mestu na Kosovu i Metohiji.

Okupljenim građanima poručio je i da će od privatizacionih prihoda jedan deo biti odvojen za ulaganje i otvaranje infrastrukturnih i drugih projekata na KiM. Srbiji je sada potrebna pametna i mudra politika, politika mira koja će doneti rezultate, kazao je premijer.

Ukazao je da ne voli da govori o „nebeskoj Srbiji“, ali je podsetio da je 1321. godine umro kralj Milutin i da sad, sedam vekova nakon toga, treba da vidimo šta smo uradili od onoga što je, kako je rekao, on uradio i šta treba da učinimo kako bismo obezbedili budućnost naše dece. Vučić je ponovio da neće ostaviti niti zaboraviti nijedno selo na Kosovu i Metohiji i poručio da Vlada Srbije čini sve kako bi „naša pozicija bila čvršća i bolja“. „To sam upozorio ove naše ministre u prištinskoj vladi, da vode računa i da znaju šta je njihov posao i kome treba da pomognu, a ne da ulaze tamo kako bi se obogatili“, rekao je Vučić u Gračanici. „Ako ste ušli da budete bogati, a narod ne bude bolje živeo i bude siromašniji, odmah izlazite iz te vlade“, poručio je Vučić.

Prethodno Vučić je rekao da je dolazeći viđao Albance koji su ga dočekali sa svojim zastavama, da su neki i psovali i pretili, ali da je naša poruka da hoćemo i želimo da sve probleme rešavamo mirnim putem. Sve probleme treba rešavati mirnim putem, ali nikada nećemo prihvatiti da neko ruši srpski ponos, poručio je Vučić.

U prvoj poseti Kosovskom pomoravlju jednog visokog srpskog zvaničnika od 1999. godine Vučić je pre Gračanice boravio u Pasjanu, gde je otvorio novi zdravstveni centar sa porodilištem, a potom i Štrpce.

Vučić je apelovao na Srbe u Štrpcu da ne prodaju svoje kuće i imanja, da ostanu na svome, a vlada i država Srbija će, kako je istakao, učiniti sve da im obezbede uslove za normalan život i bolju budućnost.

Delegacija

Sa premijerom su u delegaciji bili i ministri Bratislav Gašić, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ali i srpski članovi u kosovskoj vladi Branimir Stojanović, Aleksandar Jablanović i Ljubomir Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari