Vučić: Otvoreni Balkan je istorijski korak za region 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/SEKRETARIJAT ZA EVROPSKE POSLOVE/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija mora biti otvorena, spremna za saradnju i da prigrli svaku šansu za ekonomski rast, infrastrukturno povezivanje i razmenu ideja, i da upravo zato projekat „Otvoreni Balkan“ predstavlja veliku priliku.

Vučić je u autorskom tekstu za današnju Politiku naveo da na Balkanu predugo nije bilo tog važnog iskoraka koji bi povukao region napred, te da je ovo prvi put da neko pokrene nešto što je dobro za sve zemlje regiona, zbog čega su sporazumi u Skoplju istorijski.

Ocenio je da se u Srbiji i dalje ne razume da se stvari menjaju, da je politika živa stvar, odnosi u regionu takođe, te da mržnja, najčešće prema Albancima, ne donosi ništa dobro.

„Mi moramo da budemo otvoreni, spremni za saradnju, da prigrlimo svaku šansu za ekonomski rast, infrastrukturno povezivanje i razmenu ideja. Upravo zato, projekat ‘Otvoreni Balkan’ predstavlja veliku priliku, ali i nadu, odgovornost i obavezu da sami kreiramo bolju i drugačiju budućnost ne čekajući da nam bilo šta padne s neba, da nam bilo ko donese poklone koje ćemo platiti više od njihove vrednosti“, poručio je Vučić.

Podsetio je da je pre nešto manje od dve godine, zajedno sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, pokrenuo u Novom Sadu inicijativu da se između tri države uklone barijere koje ometaju takozvane četiri slobode, na kojima se zasniva zajedničko tržište EU – slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala.

Pre nekoliko dana, u Skoplju su, navodi Vučić, on, Zaev i Rama i potpisali tri dokumenta, kojima su se obavezali da će raditi na olakšanju uvoza, izvoza i kretanju robe između tri države, koji će omogućiti našim radnicima slobodan pristup tržištu rada u svakoj od tri zemlje i da će udružiti snage da se zaštitimo od prirodnih katastrofa, gde god se one desile.

„Zašto ovo radimo? Zato što ne možemo, a nema nikakvog razloga ni da čekamo da neko to uradi umesto nas“, poručio je predsednik Srbije.

Dodao je i da sve tri države žele da postanu članice EU i da učestvuju kao ravnopravni igrači na ogromnom zajedničkom evropskom tržištu, na prostoru bez granica za ljude, robu, kapital i usluge.

„Ali dok se to ne desi, a već je prošlo mnogo vremena, ko nam brani da dobra pravila presadimo na Balkan? Ako svaka od naših ekonomija gubi milione zbog čekanja robe na granici, ako hiljade naših radnika može da zaradi više kod komšije, ali ga sprečavaju barijere na granici, zašto bi to rešavao neko drugi umesto nas“, upitao je Vučić.

Vučić: Otvoreni Balkan je istorijski korak za region 2
Foto: BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/SEKRETARIJAT ZA EVROPSKE POSLOVE/DS

On je ponovio i da želi da se inicijativi priključe i ostali na Balkanu, poručujući da nemaju čega da se plaše, osim svakodnevnih gubitaka zbog „tvrdih“ granica.

Predsednik Srbije je naveo i da se naslušao „svega i svačega“ protiv „Otvorenog Balkana“.

„Da je ovo politika, a ne ekonomija, da se ovim obnavlja Jugoslavija, pri čemu se ne sećam da je Albanija bila deo Jugoslavije, da sve ovo već imamo kroz CEFTA, a kad već imamo zašto nam kamioni stoje danima na granicama, a roba u njima propada?“, kazao je Vučić.

On je naveo da će „Otvoreni Balkan“ uspeti, „zato što niko osim Srbije, Severne Makedonije i Albanije neće imati toliko volje da ga sprovede“.

„I zato su dogovori u Novom Sadu i sporazumi u Skoplju istorijski, a istorijski će biti i njihovi rezultati. Moramo do njih da dođemo zajedno, velikim radom i uz veliku podršku naših ljudi. Samo zato što se ovo ne tiče nikog sa strane, već nas koji u tome učestvujemo“, poručio je Vučić.

Vučić je dodao da su i osnivači EU znali da mogu da prevaziđu tešku istoriju samo ako počnu da se povezuju preko ekonomije, kao i da Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vredni od Francuza, Nemaca, Italijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugalj i čelik krenuli u gradnju EU.

„Mi ne moramo toliko daleko, biće dovoljno da od našeg regiona napravimo prostor bez barijera u trgovini i slobodnom kretanju ljudi. Nismo ni manje kreativni, ni uporni od Evropljana koji odavno imaju svoje zajedničko tržište“, naveo je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari