Vučić: Plenković je dobrodošao u Beograd 1

I kod Srba i kod Hrvata uvijek je bolje ono što je bilo nego ovo što je sada, izjavio je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za zagrebački Globus.

Ovako ke Vučić prokomentarisao rezultate istraživanja po kome je od njega među građanima Srbije popularniji samo Josip Broz Tito. 

Novinari Globusa razgovarali su, kako se navodi, sa premijerom Srbije, u njegovoj radnoj rezidenciji – Vila Bokeljka na Dedinju, ali do poslednjeg trenutka nisu znali da li će razgovor biti obavljen na tom mestu, budući da u Beogradu, kako su napisali „vlada pojačana atmosfera straha za premijerovu bebzednost“.

„Prete mi, ali ja se na bojim za svoj život, nego za svoju porodicu“, rekao je premijer Srbije.

Govoreći o ulozi Tita – novinari primećuju da ga Vučić oslovljava sa Broz – premijer Srbije primećuje da je „činjenica da se u sećanju Srba on sve više pamti po dobrom, a ne po lošem, sviđalo se to meni ili ne“.

„Nemam ja tu nikakvih ideoloških problema. Ja sam sasvim racionalan. Moja porodica potiče iz Bosne i nije bila ni četnička ni partizanska. Ali, u porodici Vučić bilo je puno stradalih od ustaške ruke. U ovom ratu samo su nam kuće u Bosni spaljene, niko nije stradao“.

Vučić kaže i da je aktuelnog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, upoznao pre dve godine kada je posetio Beograd u delegaciji evroparlamentaraca, koju je predvodio Dejvid Mekalister.

– Plenković je uvek dobrodošao u Beogradu. On i ja razgovarali smo nekoliko puta. Odlično smo se razumjeli u svim pitanjima, samo se nismo doticali Srbije i Hrvatske, rekao je Vučić ne želeći da ogovori o čemu je tačno bilo reči na njihovom nedavnom sastanku u Rigi.

Na pitanje da li kod njega ima ponešto jugonostalgije Vučić odgovara da nema.

„Hrvatska se danas stidi svog istočnog komšiluka, ili susedstva, kako biste vi rekli. Samo biste da pobegnete odatle. Kao, to nije zapadni Balkan nego istočno susedstvo. Ja taj problem više nemam, a imao sam ga do pre tri, četiri godine. Danas se ponosim što sam Balkanac jer ovdje leži najveći potencijal rasta u Evropi“, rekao je Vučić.


Kohabitacije neće biti

Ako pobede Janković, Jeremić ili Šešelj, sledi mrcvarenje i kohabitacija. Sasvim sigurno, u tom mrcvarenju zemlje neću učestvovati. Ovo sada prvi put javno govorim, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja o predsedničkim izborima. Na pitanje „šta to znači da nema kohabitacije“, premijer Srbije odgovara: „Može biti kohabitacije ali bez mene. U takvim okolnostima nisu mogući dobri rezultati. Onda je bolje da odem sam“.Upitan da li je onda logično da će se sam kandidovati Vučić odgovara „Ne nego da dam sve od sebe da pobedi onaj koga mi odaberemo i koga mi podržimo“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari