Vučić počeo posetu Kini 1Vučić u Kini Foto: Beta/ Xinhua/Cai Yang

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas posetu Pekingu tokom koje će učestvovati na Drugom forumu za međunarodnju saradnju Pojas i put.

Kako prenosi Sinhua predsednik Srbije je dočekan uz počasnu gardu kineske vojske i crveni tepih na aerodromu u Pekingu. Vučić predvodi brojnu delegaciju ministara iz Srbije.

Tokom boravka u Pekingu, Vučić će imati niz susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica Foruma, među kojima su kineski predsednik Si Đinping, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Švajcarske Konfederacije Uli Maurer i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Od 25. do 27. aprila Vučić će učestvovati na drugom Forumu „Pojas i put“, koji okuplja 40 šefova država i vlada i obratiće se učesnicima Foruma i prilikom završnog izlaganja.

Srbija ove jeseni domaćin ministarske konferencije o inovacijama u okviru inicijative Pojas i put

Srbija će ove jeseni biti domaćin ministarske konferencije o inovacijama u okviru inicijative „Pojas i put“ na kojoj će učestvovati 17 ministara iz Centralne i Istočne Evrope, kao i ministar za nauku i tehnologije Кine, potvrđeno je danas u Pekingu na sastanku koji su održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i ministar za nauku i tehnologije Кine Vang Zigang.

Kako se navodi u saopštenju Popovićevog kabineta, on je rekao da bilateralna saradnja Srbije i Kine svake godine napreduje zahvaljujući odličnim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Кine Si Đinpinga.

Popović je kazao da je posebno zadovoljan zbog razvoja odnosa dve zemlje u oblasti inovacija i digitalnih tehnologija.

Po njegovim rečima, Srbija će zajedno sa Кinom, u Beogradu graditi najveći i najmoderniji industrijski park u južnoj Evropi i realizacijom tog projekta postati jedan od najvažnijih tehnoloških partnera Кine u okviru inicijative „Pojas i put“.

Ministar za nauku i tehnologije Кine Vang Zigang rekao je da će njegovo ministarstvo težiti da podstakne što veći broj kineskih visokotehnoloških kompanija da budu prisutne u industrijskom parku u Beogradu.

On je ukazao da su oblasti inovacija, nauke i tehnologija značajne za budućnost bilateralnih odnosa Кine i Srbije i dodao da Кina i Srbija imaju zajedničku radnu grupu za podizanje kapaciteta dve zemlje u oblasti inovacija, kao i komitet za obrazovanje i nauku.

Na sastanku je zaključeno da postoji spremnost dve zemlje da u budućnosti još intenzivnije rade na udruživanju svojih inovacionih i naučnih potencijala, a posebno u oblasti veštačke inteligencije, interneta i robotike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari