Vučić povodom obnova kule MC Staro sajmište: Zanemarivali smo žrtve 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se danas preživelim logorašima i građanima što centralna kula nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu danas izgleda tako loše i što se skoro 80 godina, kako je rekao „nije vodilo računa o prošlosti, ni o budućnosti“.

„Na našu sramotu imali smo preča posla nego da se bavimo žrtvama, one su ostavljane po strani zarad dnevno političkih ciljeva. Vidna zapuštenost ovog mesta je posledica nebrige, i slika i prilika naše sramote i nefer odnosa, jer su se brojne generacije ogrešile o stradalnike Starog sajmišta“, rekao je Vučić povodom obeležavanja početka obnove centralne kule u logoruStaro sajmište.

On je dodao da je istina o ovom logoru dugo bila zanemarivana i da se na 78. godišnjicu ukidanja logora on danas konačno oslobađa, kao i da je ponosan „što je deo generacije koja je oslobodila Staro sajmište“.

Rekonstrukcija centralne kule je samo početak rekao je Vučić i najavio da će biti uspostavjena još dva muzeja memorijalnog centra u kojima će biti prikazani dokumenta, fotografije i dokazi zločina nad Srbima, Romima i Jevrejima.

„Naš zadatak je da gajimo sećanja na naše sugrađane stradale bez razloga. Izgradnjom modernog memorijala, svako ko prođe videće šta se dešavalo i gledaće drugim očima na počinjene zločine“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari