Vučić pozvao Italiju da jasnije i jače podrži Srbiju na putu ka EU 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Italiju da „jasnije i jače“ podrži Srbiju na evropskom putu dodajući da će Srbija „znati kako da uzvrati“.

„Podržite nas na jasniji i jači način na evropskom putu, a mi ćemo znati kako da uzvratimo“, rekao je Vučić u intervjuu italijanskoj agenciji Ansa povodom predstojeće posete italijanskog premijera Đuzepea Kontea Srbiji, u sredu.

Vučić je rekao da je podrška Italije vrlo važna za Srbiju u ekonomskom i investicionom smislu, ali i na putu evropskih integracija i u pronalaženju kompromisnog sporazuma o Kosovu.

U intervjuu Ansi Vučić je ocenio da Italija ne treba da prepušta političku inicijativu drugim evropskim zemljama niti da bude puki izvršilac odluka drugih.

„Italija je jedna od velikih zemalja EU i ne može da bude puki izvršitelj odluka drugih. Ne mešam se u unutrašnje stvari Italije, ali mislim da Italija, zajedno s drugim zemljama, mora donositi odluke o budućnosti Europe“, rekao je Vučić.

On je nazvao „mudrom“ odluku premijera Kontea da poseti Srbiju i Balkan uprkos teškom razdoblju kroz koje prolazi EU, pogodjena izvesnim umorom i nedostatkom entuzijazma za dalje proširenje.

„Radujem se premijeru Konteu sa velikim poštovanjem i interesom“, kazao je Vučić.

On je podsetio da su Italija i Srbija pre deset godina sklopile sporazum o strateškom partnerstvu i dodao da se partneri međusobno pomažu.

Vučić je rekao da su za privredu Srbije posebno značajna „pobednička iskustva“ italijanskih malih i srednjih poduzeća i da „mnoga dolaze iz Italije i podučavaju novom poslovnom modelu“.

On je naveo da je poseta italijanskog premijera za Srbiju izuzetno važna i da će učiniti sve da ona bude uspešna.

„Postoji volja da se reše konkretni problemi, dodatno poboljša privredna klima i privuku nova italijanska ulaganja, sve naše veze se šire“, rekao je Vučić naglasivši da je Konteova poseta Beogradu „velika čast i događaj od velike važnosti“.

Ansa navodi da Sbija nije samo prva zemlja na Zapadnom Balkanu koju Konte posećuje već i prva evropska zemlja u koju dolazi ove godine i dodaje da je predsednik Srbije posebno naglasio važnost njenog ekonomskog aspekta budući da je Italija drugi spoljnotrgovinski partner Srbije (u 2018 razmena je premašila četiri milijarde evra), kao i zbog podrške Srbiji na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari