Vučić predstavio devet dokumenata koji pokazuju da je bivša vlast odobrila radove Rio Tintu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je danas na vanrednom obraćanju naciji devet dokumenata kojima se odobravaju radovi Rio Tintu u Srbiji, a koji su svi usvojeni u periodu od 2004. do 2012. godine.

Kako je rekao, 2004. godine Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je rešenje kojim su dozvoljena Rio Tintu istraživanja na teritoriji Loznice.

Dodao je da je potom 2005, 2007, 2008, 2010. i 2011. doneto još šest rešenja kojima se odobravaju nova geološka istraživanja i nove istražne tačke.

„Na vlasti znate ko je bio… Svima jasno da je reč o bivšoj vlasti u kojoj su bili Đilas, Jeremić, Tepić, Tadić, Zelenović i svi ostali“, naglasio je Vučić.

On je naveo da je ključni dokument donet 2012. godine koji je „prvi i jedini dokument koji dozvoljava bilo kakvo bušenje i pravljenja bušotina na teritoriji Srbije“.

„Mi nemamo nikakvih novih radnji i nećemo ih imati do konačanih odluka. Kompanija Rio Tinto je ove godine dobila rok od godinu dana za nove studije, a taj proces još nije ni počeo. Tako da ćemo čekati još sigurno najmanje godinu i dva ili tri meseca studiju o uticaju na životnu sredinu, nakon čega će se donositi dalje odluke i biti obaveštena javnost“, objasnio je predsednik.

On je najavio da će u narednim danima razgovarati sa narodom u Jadru.

„Biću spreman da razgovaram dan i noć i da saslušam svakog čoveka, seljaka, damu“, kazao je on.

Rekao je i da još nije potpisao niz zakona među kojima su i izmene Zakona o eksproprijaciji, ali da o tome neće „slušati ulicu“.

Takođe, predsednik je na vanrednoj konferenciji čitao i šta su predstavnici bivše vlasti govorili u javnosti i medijima afirmativno o litijumu i Rio Tintu, kako bi se uporedilo sa tim šta govore danas.

Vučić je na početku obraćanja rekao i da stopa rasta za treći kvartal u Srbiji iznosi 7,7 odsto, a da je za prva tri kvartala ove godine 7,6 odsto. Prema njegovim rečima, sigurno je da će na godišnjem nivou to biti iznad 7,5 odsto, te će Srbija biti zemlja sa najvećom stopom rasta u celoj Evropi u poslednje dve godine.

„Nismo to očekivali niti je iko mogao da proceni“, istakao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari