Vučić: Prijateljstvo Srbije i Kine iskreno i veliko 1Foto: Instagram/@buducnostav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prijateljstvo Srbije i Kine „iskreno i veliko“ i dodao da „nije čudno“ što se neretko naziva „čeličnim prijateljstvom“.

„Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije baš na onaj način na koji Srbija podržava politiku ‘jedne Kine'“, kazao je Vučić nakon sastanka sa šefom kineske diplomatije Vang Jiom.

Vučić je zahvalio Vangu na mogućnosti da Srbija učestvuje u kineskoj inicijativi „Pojas i put“.

„Podržavamo mudre reči predsednika Kine Si Đinpinga na poslednjoj sednici Ujedinjenih nacija i njegove inicijative za globalni razvoj“, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da su Srbija i Kina u poslednjih pet godina utrostručile trgovinsku razmenu.

„Kina je naš treći trgovinski partner i to raste munjevitom brzinom. Imamo gotovo osam milijardi zajedničkih projekata a posebno mi je drago što je gospodin Vang istakao neophodnost saradnje u robotici, veštačkoj inteligenciji, jer na taj način Srbija uz podršku Kine, ide u korak sa najrazvijenijim zemljama sveta“, kazao je Vučić.

On je dodao da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja i da odlično saradjuju u međunarodnim institucijama, kao i u sferi multilateralnih i bilateralnih odnosa.

Vang: Prijateljstvo Kine i Srbije stabilno i neuništivo

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je danas u Beogradu da je prijateljstvo Kine i Srbije stabilno i neuništivo.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Vang je rekao da je Kina „ponosna smo što ima tako istinskog i dobrog prijatelja“ poput Srbije i zahvalio za „nedvosmislenu podršku“ Beograda u pitanjima koja su od „vitalne važnosti“ za Peking.

„Pod strateškim vodjstvom predsednika (Kine) Sija i Vučića, tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine dobija novu vitalnost. Za nas je Srbija posebno mesto, 1,4 milijarde Kineza zna da na zapadnom kraju evroazijskog kontinenta imamo čeličnog prijatelja, a to je Srbija“, naveo je Vang.

Dodao je da Kinezi znaju da Srbija ima „izvanrednog lidera“, predsednika Vučića, koji „nedvosmisleno i snažno čuva suverenitet, teritorijalni integritet i dostojanstvo svoje zemlje“ i koji insistira na prijateljskoj saradnji sa Kinom.

„Srbija je zemlja koja ima svoje principe, srpski narod je narod sa kičmom, vrednuje emotivnu vezu i prijateljstvo. Kina će i dalje čvrsto podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Srbije i po tim ptanjima blisko stajati uz srpski narod“, rekao je Vang,

On je kazao da je saradnja Srbije i Kine u okviru inicijative „Pojas i put“ donela dobrobit narodu obe zemlje.

„Primećujemo da ima svakakvih ocena, čak i primedbi sa strane, zbog saradnje Srbije i Kine. Medjutim, mi smo potpuno uvereni da ćemo istrajati u produbljivanju saradnje“, naveo je šef kineske diplomatije.

On je rekao i da Srbija i Kina zajedno doprinose pravdi na medjunarodnoj sceni, miru i stabilnosti.

„Ono što mi radimo je ispravno, na pravoj smo strani istorije. Uveren sam da će sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine biti i dalje razvijano i da će doneti još više rezultata“, dodao je Vang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari