Vučić priprema spisak „otpriznanja“ nezavisnosti Kosova za sednicu UN? 1Foto: EPA-EFE/SPENCER PLATT

Niz nove diplomatske „ofanzive“ koja očekuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa fokusom na pitanje statusa Kosova, počinje danas „prijateljskim“ susretom sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, ali će se nastaviti susretima koij će biti manje naklonjeni Srbiji, sve do zasedanja Ujedinjenih nacija, kada bi Vučić mogao i konačno da otkrije koje su to nove države koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Spisak „otpriznanja“ Vučić čuva kao „kec u rukavu“ za predstojeće „naporne dane“, kako je i sam Vučić nagovestio prilikom obraćanja narodnim poslanicima u Skupštini Srbije na kraju posebne sednice o KiM, a zbog mogućnosti da se otvori pitanje članstva Kosova u UN, kako se govori nezvanično u diplomatskim krugovima.

– To bi mogao da bude odgovor Srbije na eventualno potezanje pitanja članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, na predstojećoj sednici Generalne skupštine UN i inteziviranje pritisaka na Srbiju za priznanje nezavisnosti Kosova, smatraju diplomatski izvori Danasa.

Na posebnoj sednici Narodne Skupštine Srbije, na kojoj je predsednik Srbije podnosio poslanicima izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je najavio da su njegovi sledeći potezi vezani za pitanje KiM zakazani sastanci na spoljno-političkom planu.

„Ja očekujem da posle ovih osnovnih pritisaka dođu oni teže kategorije. Verujem da ću o tome moći više da vam govorim i kada se budem vratio iz Njujorka jer za sada imam zakazanih 22 bilateralna sastanka sa šefovima država i šefovima vlada, a pored toga još devet sastanaka sa šefovima različitih, od jevrejskih organizacija do fengtianova (kineska vojna organizacija, prim. aut.) i svih ostalih koji odlučuju o važnim pitanjima u svetu“, naglasio je Vučić.

On je zaključio da su „naporni dani pred nama“, a s obzirom da je na istoj sednici govorio, i već neko vreme unazad najavljuje, da postoje nove države koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, u diplomatskim krugovima smatra se da Vučić za te „naporne dane“ upravo i priprema i čuva ovaj spisak.

Na istoj sednici, predsednik Srbije najavio je da će u narednih 15 dana još jedna zemlja povući priznanje nezavisnosti Kosova, te da bi to mogla da bude osma država u poslednjem nizu diplomatske kampanje za „otpriznavanje“ koju Srbija vodi, a čiji su rezultati još uvek nepoznati javnosti.

„Svih tih osam papira stoji u Ministarstvu spoljnih poslova, a ja imam kopije. Čekamo trenutak kada ćemo da ih pokažemo“, naveo je Vučić.

Jedna od zemalja koja se skoro sasvim izvesno ne nalazi na ovom spisku je, iako po drugim pitanjima vrlo bliska stavovima vlasti u Srbiji i prijateljski naklonjena – Mađarska.

Sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom Vučić će se danas od 9 i 30 sastati sa na Andrićevom vencu, kako je najavljeno iz kabineta Predsednika. Tom prilikom Vučić će Orbanu uručiti ogrlicu za izuzetne zasluge, zbog saradnje i prijateljskih odnosa dve države. Bez obzira na bliske veze Vučića i Orbana, o mogućnosti da Mađarska povuče priznanje nezavisnosti Kosova više puta se govorilo ali sa zaključkom da do toga neće doći. Na to ukazuju i poruke predsednice Mađarske Katalin Novak pri nedavnoj poseti Beogradu i Prištini kada je izrazila i podršku članstvu Kosova u EU, te se smatra da će odlikovanje Orbana biti Vučićev pokušaj da umanji podršku koju Kosovo može da dobije za članstvo u UN.

Generalna skupština UN zaseda od 20. do 26. septembra, a obraćanje predsednika Srbije pred UN planirano je za drugi dan zasedanja, 21. septembar. Osim najaktuelnije teme – invazije Rusije na Ukrajinu, koju je naša zemlja upravo pred UN i osudila, očekuje se da bi se na ovoj sednici moglo ozbiljnije razmotriti i pitanje Kosova, kako u svetlu novih pozivanja Rusije upravo na slučaj Kosova u međunarodnom pravu, tako i zbog sve jačih pritisaka da se ubrza dijalog Beograda i Prištine.

Posle toga, na rasporedu diplomatskih susreta predsednika Srbije mogao bi da se nađe i prvi samit incijative novog formata – Evropske političke zajednice, koji bi trebalo da se desi početkom oktobra u Pragu, kako je nezvanično pisao briselski portal Euroaktiv.

Izvor Euractiva precizirao je da će uskoro biti poslate pozivnice državama regiona ali nije poznato na koji način će EPZ tretirati Kosovo i da li će poziv biti prosleđen i vlastima u Prištini.

U zavisnosti od ishoda svih ovih sastanaka, biće jasnije i šta se može očekivati od najava novog susreta Vučića sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ovoga puta u Berlinu, na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca. Kako se za sada spekuliše u medijima, taj susret trebao bi da se desi krajem novembra, a sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova kažu da je još uvek nezahvalno prejudicirati u kom smeru bi on mogao da vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari