Vučić "promenio ploču" zbog nezadovoljstva naprednjaka 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić je nakon uvida u istraživanje javnog mnjenja, koja se uglavnom rade svake sedmice, odlučio da ide na sever Crne Gore, kao i da zaoštri retoriku prema crnogorskim vlastima, saznaje Danas nezvanično.

Kako preciziraju naši izvori, ta anketa pokazala je da većina pristalica naprednjaka nije bila zadovoljna „veoma mlakim odgovorom“ Vučića i ostalih predstavnika srpskih vlasti na tenzije u Crnoj Gori koje su počele pre desetak dana, i to je podstaklo srpskog predsednika da „promeni ploču“.

„Na kraju je Vučić ipak odustao od posete Crnoj Gori nakon što javno negodovao deo sveštenstva. On nije želeo da rizikuje da bude izviždan ili da mu se desi bilo kakva neprijatnost, i poseta je na kraju otkazana, ali je poslao oštre poruke crnogorskom režimu u obraćanju javnosti“, objašnjavaju sagovornici Danasa.

U diplomatskim krugovima se takođe spekuliše da se pojedini predstavnici srpskih vlasti zalažu za scenario koji bi podrazumevao da se zvanični Beograd obrati „nekoj međunarodnoj instituciji“, poput OEBS-a, Ujedinjenih nacija ili Saveta Evrope i uloži žalbu na nedavno usvojeni kontroverzni crnogorski zakon o Slobodi veroispovesti.

Naš list nezvanično saznaje i da će crnogorske vlasti nastojati da danas na Badnji dan „okupe što više vernika Crnogorske pravoslavne crkve tokom nalaganja Badnjaka ispred Dvorca Petrovića na Cetinju, kako bi pokazale da obnavljanje autokefalne crkve ima smisla“.

„Nalaganje Badnjaka na Cetinju bilo je slabo posećeno otkako je Crna Gora stekla nezavisnost, a sada se planira veliko okupljanje. Postoje tvrdnje da će i predsednik Milo Đukanović doći na Cetinje na Badnji dan“, preciziraju diplomate.

Pojedini izvori Danasa kažu da postoje navodi da deo birača vladajuće Demokratske partije socijalista učestvuje u litijama koje se svake večeri održavaju na severu Crne Gore – u Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću…

„Većina pristalica DPS-a se moli u crkvama Srpske pravoslavne crkve, retko ko u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, naglašavaju sagovornici našeg lista.

Dačić o srpskom državljanstvu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je krajnje vreme da se svi građani Srbije koji su crnogorskog porekla izjasne po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori. On je za RTS kazao da je „moralna obaveza svakoga ko je dobio srpsko državljanstvo, koji sve što ima je stakao u Srbiji, koji duguje sve Srbiji i srpskom narodu, da ne ćuti o ovom pitanju“. „A oni koji podržavaju crnogorski režim u pitanju borbe protiv srpskog naroda pitanje da li treba da imaju srpsko državljanstvo“, istakao je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari