Vučić: Putin mi nije rekao da će početi rat, ali bilo mi je jasno 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da mu ruski predsednik Vladimir Putin nije rekao da će započeti rat protiv Ukrajine, ali da mu je to bilo jasno posle razgovora s njim u Sočiju.

Povodom izjave austrijskog novinara Kristijana Veršica (Christian Wehrschütz) da je u decembru 2021. godine od Vučića saznao da će Rusija napasti Ukrajinu, predsednik Srbije je ukazao da je posle sastanka sa Putinom u Sočiju 25. novembra 2021. rekao da se plaši kakva će sudbina sveta da bude.

„Ne zato što mi je predsednik Putin bilo šta rekao, razumeo sam šta će se deseiti u Ukrajini. On bi uvek izdvojio 45 minuta da priča o Ukrajini, a tada nije govorio ni tri minuta. Meni je to bilo dovoljno. Kad svaki put ima potrebu da objašnjava, a onda više te potrebe nema, znači da je odluka doneta. Nisam mogao da govorim tako otvoreno, ali sam nedvosmisleno rekao da očekujem da će doći do velikih promena“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Veršic je juče, na promociji njegove knjige, rekao da je Vučića, po okončanju intervjua sa njim 20. decembra 2021. upitao šta bi moglo da se desi budući da Ukrajina planira vojne vežbe sa NATO-om. Naveo je da mu je Vučić odgovorio da „polazi od toga da Ukrajina neće imati vremena ni za jednu vojnu vežbu sa NATO-om“ i da „strahuje da SAD i Evropljani Putina ne shvataju ozbiljno“.

Vučić je danas kazao i da nije prorok i da ništa nije predviđao, već da je samo „ređao činjenice“, i dodao da sada očekuje da EU u junu donese odluku o ubrzanoj integraciji Ukrajine u taj blok.

Naveo je i da SAD prave „svoj blok“ unutar EU, u kojem će biti Estonija, Litvanija, Letonija, Poljska i Ukrajina, ocenivši da će to biti „najsnažniji blok“ u Uniji jer te zemlje u zbiru imaju više stanovnika od Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari