Vučić, Rama i Zaev pozvali EU i novu vladu u Berlinu da podrže Otvoreni Balkan 1Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pozvali su Evropsku uniju da podrži inicijativu Otvoreni Balkan i izrazili nadu da će je podržati i nova nemačka vlada kao doprinos realizaciji Berlinskog procesa.

„Naša inicijativa Otvoreni Balkan je veliki korak u pravcu članstva u EU. EU bi trebalo da je podrži“, napisali su Vučić, Rama i Zaev u zajedničkom autorskom članku za Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

U članku se ocenjuje da je Evropa kontinent, ali i vizija, a da su gradjani Zapadnog Balkana, iako važan deo tog kontinenta i te vizije, predugo ostavljeni da da stoje ispred vrata.

„Želja našeg stanovništva da ih zemlje članice prime uvek je iznova poništavana zbog unutrašnje politike zemalja članica, neispunjavanja obećanja i straha od budućnosti. To je dovelo do razočarenja, nestabilnosti, emigracije i izostanka velikih investicija. Mi kao politički odgovorni tih zemalja možemo da se žalimo, ili da učinimo nesto protiv toga. Odlučili smo se za ovo drugo“, naveli su Vučić, Rama i Zaev.

Oni su napisali da je njihova vizija da prevazidju društvene, ekonomske i trgovinske prepreke koje sprečavaju privredni rast regiona, tako što u svojim zemljama sprovesti četiri evropske slobode.

To su, kako se pojašnjava, slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga, koji mogu da „podstaknu našu saradnju, trgovinu i rast i da olakšaju život svakog pojedinca u našem susedstvu“.

„Iako inicijativa Otvoreni Balkan za sada uključuje samo Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, ona je otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana. Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve naše susede da se priključe i da svojim stanovnicima ponude one prednosti koje mi nudimo svojim“, napisali su Vučić, Rama i Zaev.

Autori članka naveli su da „kao odgovorni političari, ne mogu da dozvole da se region, koji mnogi kritikuju kao bure baruta Evrope, ponovo vrati u noćne more prošlosti, u trenutku kada EU nije nije u stanju da više učini za svoje proširenje“.

„Izmedju nas postoje razmimoilaženja, u nekim političkim pitanjima se ne slažemo, ali smo saglasni da su privreda i četiri evropske slobode put koji regionu donosi nadu i trajni mir“, napisali su Vučić, Rama i Zaev.

Naglašavajući da Otvoreni Balkan „nije nikakva utešna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak u pravu članstva“, oni su ocenili da će ta inicijativa „ostati u sećanju kao „prekretnica koja je naše zemlje približila EU i članstvu u najvećem trgovinskom bloku sveta“.

Vučić, Rama i Zaev su izrazili nadu da če i nova Vlada Nemačke „prihvatiti i podržati inicijativu Otvoreni Balkan kao doprinos punom sprovodjenju Berlinskog procesa“ i zaključili da bi sada cela EU „trebalo da se priključi punoj podršci toj inicijativi i da ohrabri naše susede da njenu punu realizaciju pretvore iz potrebe u činjenicu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari