Vučić nakon konsultacija: Rekao sam SNS da me obaveste koliko tačno imaju poslanika i ime mandatara 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Razgovori povodom konstituisanja Vlade obavljeni sa 11 subjekata, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije povodom konsultacija sa predstavnicima izbornih lista o formiranju Vlade.

Predsednik je, govoreći o konsultacijama, izjavio da su one obavljene sa 11 izbornih subjekata, te da veruje da je ustavna uloga obavljena i da su uspeli da saznaju nešto više o programima političkih stranaka i odnosu države prema pojedinim pitanjima, što su liste mogle da čuju od njih.

„Razgovarali smo prvo sa predstavnicima manjinskih stranaka, a zahtevi su različiti. Albanska politička partija želi integraciju, ali ne i učešće na republičkom nivou. SVM želi da nastavi saradnju koja je bila dosad. Istu želju imali su ljudi sa liste „Muftijin amanet“. Razgovarali smo i sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, i sa njima smo imali korektan razgovor“, rekao je Vučić.

Sa Dverima je, kako je rekao, razgovarao o njihovim zahtevima da nedelja bude neradan dan, kao i da se ukine Europrajd. Bilo je razgovora i, dodaje, sa drugim listama, različitih programa i opredeljenja. Neke zahteve ovih stranaka su, kaže, prihvatili ali druge nisu.

„Oni su izrazili želju da ostanu u opoziciji, što smo negde i znali. Bilo je očekivano. Sa poslanicima DSS-a smo razgovarali i oni su imali slično viđenje kao Dveri i Zavetnici, posebno po pitanju KiM. Sa poslanicima POKS-a smo imali posebne razgovore, a izrazili su želju za državotvornim pristupom. Izrazili su svoju želju, bez namare da određuju da li će biti deo vlasti ili opozicije, govorili su o vitalnim pitanjima za državu i zemlju. Razgovarali smo i sa predstavnicima Partije socijalista. Imali smo korektan razgovor i ocenili smo našu dosadašnju saradnju kao kvalitetnu“, rekao je Vučić.

Razgovarali smo i sa predstavnicima koalicije koju predvodi Marinika Tepić i imali smo korektan odnos, uprkos neslaganjima. Izrazili su želju da ostanu u opoziciji, što smo i znali i očekivali, rekao je Vučić.

„Zamolio sam da kada budu sigurni koliku većinu imaju, da me obaveste, da bih mogao mandat da poverim licu koje izabe Srpska napredna stranka“, izjavio je Vučić.

Dodaje da je danas razgovarao sa predstavnicima liste Ivice Dačića, sa kojima je razgovor bio korektan, a razgovori između SNS i SPS tek treba da počnu.

„Danas me je SNS obavestio da već ima većinu u Skupštini, ali da se ona kreće od 130 do 160 narodnih poslanika. Zamolio sam ih kada budu sigurni, da me obaveste, da bih mogao, u skladu sa Ustavom, mandat da poverim licu koje SNS predloži“, kaže predsednik.

Dodaje da mu je žao što jedna i po lista nije bila zainteresovana da učestvuje u građenju institucija i ustavnoj odgovornosti.

„Zadovoljan sam konstruktivnošću, korektnošću i relativno dobrim nivoom odgovornosti“, kaže Vučić.

Odogovarajući na pitanja novinara, istakao je da će se za desetak dana znati nešto više, te da je jasno da će mandatar biti ili sa liste SNS ili sa liste nekog od koalicionih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari