Vučević nakon konsultacija: SNS obezbedila većinu za formiranje Vlade, nije bilo reči o mandataru 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

“Obavestili smo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postoji većina za konstitusianje skupštine i nove vlade. Tokom konsultacija nije bilo reči ko je mandatar, niti ko bi mogao biti predsednik parlamenta”, rekao je MIloš Vučević, potpredsednik Srpske napredne stranke nakon konsutacija sa predsednikom Srbije

Vučević je novinarima rekao da će nova skupštinska većina zasigurno imati 130 poslanika, ali da postoji mogućnost da ona bude veća , odnosno da ima 140 , pa čak i 160 poslanika. On nije želeo da otkrije ko bi činio većinu od 160 poslanika, ali je naveo da će nova vlada biti “manjinsko inkluzivna“.

“Očekujem da SNS sa svjim koalicionim partnerima u narednim danima započne razgovore po pitanju personalnih rešenja, ali ono što je nesporno očekujem da će u budućoj vladi učestvovati sve manjinske liste . U kom formatu i kom kapacitetu razgovaraćemo u narednim danima. Skupštinska većina ne mora biti podudarna sa većinom koja će podržati vladu “, rekao je Vučević i dodao da će u naredna dva tri dana razgovarati i sa Socijalističkom partijom Srbije i još nekim strankama .

Na pitanje znači li to da će SPS biti deo nove vlade i većine , Vučević je ponovio da će razgovarati ,ali da to ne znači da će dogovr biti postignut. Ponovio je da će o mandataru i predsedniku parlamenta tek biti reči ,ali i da obzirom da je obezbeđena većina nema potrebe da se čeka 4. avgust i poslednji rok za konstituisanje parlamenta.

Nije hteo da potvrdi da li će konstitutivna sednica Skupštine Srbije biti održana naredne nedelje , kako je najavio Ivica Dačić, aktuelni predsednik Skupštine Srbije..

„Odmah posle konstituisanja skupštine, spremni smo da idemo na izbor vlade“, naglasio je Vučević.

On je preneo da je su sa predsednikom razgovarali i o aktuelnim pitanjima, dešavanjima oko KiM, o reperkusijama ukrajinske krize, pre svega, po naš energetski sistem, ali i o činjenici da šefu države nije omogućena poseta Jasenovcu i šta to znači dalje za regionalne odnose.

„Predsednik nas je obavestio o ključnim zahtevima o kojima je razgovarao sa drugim strankama“, zaključio je Vučević.

Konsultacijama kod predsednika Srbije, pored naprednjaka prisutvovali su i koalicioni partneri Milan Krkobabić, Rasim Ljajić i Aleksandar Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari