Vučić sa Čen Bo: Napredak saradnje Srbije i Kine, za pet godina izvoz povećan za 15 puta 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, nakon sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo, istakao napredak u saradnji dve države i naveo da je u poslednjih pet godina za 15 puta povećan izvoz iz Srbije u tu zemlju.

„U prethodnom periodu smo napravili ogroman pomak u saradnji s Kinom i u poslednjih pet godina Srbija je za 15 puta poveća izvoz u Kinu“, naglasio je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je podsetio da je Kina treći najveći trgovinski partner Srbije, ali i da su brojevi o izvozu u tu zemlju i dalje niži u odnosu na uvoz.

Istakao je da je prijateljstvo dve zemlje zasnovano na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i politike „jedne Kine“, kao i na „ličnom prijateljstvu“ njega i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Vučić je naveo da je za nekoliko meseci poljoprivredna trgovinska razmena dve zemlje povećana sa 29 na 55 miliona evra i zahvalio kineskim kompanijama na investicijama u poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Najavio je i nove infrastrukturne projekte koje će sprovoditi kineske firme, kao i završetak radova na obilaznicama oko Kragujevca i na brzoj saobraćajnici od Požarevca do Golupca.

Naveo je da će 19. decembra biti završen auto-put Čačak – Požega.

„Za Svetog Nikolu i Novogodišnju noć moći ćemo da idemo do Požege auto-putem. Do Zlatibora neće biti potrebno više od dva sata vožnje“, istakao je on.

Vučić je naglasio da je Kina pomagala Srbiji u sektoru zdravstva od početka epidemije korona virusa i podsetio na otvaranje dve laboratorije za testiranje na korona virus „Vatreno oko“.

„Naš je posao da ubrzamo vakcinaciju i sad imamo dovoljno vakcina i očekujemo još“, dodao je Vučić, koji je sinoć dočekao avion iz te zemlje sa 500.000 vakcina proizvođača „Sinofarm“.

On je kazao da se nada da će kineski predsednik održati svoje obećanje i posetiti Srbiju i poručio mu da ga čeka. „Još jedanput želim da kažem predsedniku Siju da ja znam da on nije pogazio nijedno obećanja i zato znam da neće pokazati svoje obećanje da dođe u Srbiji i ja ga čekam“, rekao je Vučić.

Vučić: Pre kraja godine počinjemo izgradnju metroa

Vučić je izjavio da pre kraja godine očekuje početak izgradnje metroa u Beogradu.

„Pre kraja godine počećemo fizičke radove na izgradnji metroa“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare koju je u Palati Srbija održao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Na pitanje da li se mogu očekivati pritisci iz Evropske unije zbog saradnje s Kinom odgovorio je da Srbija nikada nije bila izložena političkim, ekonomskim ili nekim drugim pritiscima „pošto stalno govore da je visoka cena saradnje s Kinom“.

Vučič je istakao da da će se saradnja s Kinom, koja doprinosi razvoku Srbije, nastaviti. Kazao je da su Kinezi spasli smederevsku Železaru i da zahvaljujući njima radnici nisu ostali na poslu.

Naveo je i da Krizni štab nije uveo najstrože epidemiološke mere protiv širenja korona virusa jer jedan dan zaključavanja Srbiju košta oko 190 miliona evra.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ambasadorka Kine u Srbiji: Saradnja dve zemlje fokusirana na borbu protiv korone i na ekonomski rast

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je danas u Beogradu da je saradnja dve zemlje fokusirana na borbu protiv korona virusa i zajedničku borbu za ekonomski rast.

„Uprkos uticaju pandemije saradnja naše dve zemlje održava intenzivni razvoj“, rekla je ona novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Saradnja Srbije i Kine je „vin-vin“ saradnja, ocenila je. „Saradnja nije usmerena na treću stranu. Naša saradnja nikada nije uradila ništa loše trećj strani. Tako ćemo i nastaviti, Srbija i Kina imaju nezavisnu spoljnu politiku“, rekla je Bo.

Do sada je u Srbiju stiglo dva miliona kineskih vakcina, rekla je ambasadorka i dodala da joj je drago što vakcina iz njene zemlje doprinosi borbi Srbije protiv pandemije.

Istakla je da je infrastruktura najvažnija oblast saradnje.

„Veliki projekti stabilno se odvijaju, na primer izgradnja železničke pruge Beograd – Budimpešta“, navela je. U planu su, kako je istakla, i izgradnja Fruškog koridora i beogradskog metroa.

Čen Bo: Kineske kompanije su spremne da sarađuju sa EU za izvoz vakcina

Čen Bo je danas rekla da su kompanije iz njene zemlje koje proizvode vakcine protiv korona virusa otvorene za saradnju sa svim državama sveta.

„Kao što je kineski predsednik ranije rekao kineske vakcine su javno dobro celog sveta“, rekla je ona novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodala da Peking pregovara sa više članica Evropske unije, ali nije iznela detalje.

Vučić je novinarima nakon sastanka rekao da Srbija kinesku vakcinu ne sme da izvozi u region.

„Svi su zainteresovani za kinesku vakcinu u regionu, ali ne možemo mi da je izvozimo. Mi možemo da je koristimo samo u našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari