Vućić sa ministrom spoljnih poslova UAE: Ključna izgradnja strateških odnosa sa Emiratima 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Za Srbiju je od ključnog značaja izgradnja strateških odnosa i sveobuhvatnog čvrstog partnerstva sa Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE), preneo je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić ministru za spoljne poslove i međunarodnu saradnju te zemlje šeiku Abdulu bin Zajedu al Nahjanu.

Vučić je naglasio da Srbija posvećuje najveću pažnju razvijanju i jačanju saradnje sa Emiratima, koja se, kako je kazao, temelji na međusobnom uvažavanju i poverenju i na zajedničkoj viziji napretka i vrednostima koje dve države dele, saopštio je njegov kabinet.

Tokom razgovara „o širenju bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa, kao i o konkretizaciji predloga i planova za realizaciju novih zajedničkih projekata“, on je zahvalio UAE na prethodnoj podršci Srbiji.

„Srbija je zahvalna prijateljima iz UAE koji su bili uz nas u teškim vremenima i koji su nesebično pomagali našu zemlju i narod kada nam je to bilo najpotrebnije, a mi to ne zaboravljamo“, rekao je Vučić.

Dodao je da dve zemlje „snažno kreću u intenziviranje sveukupnih odnosa na svim planovima“, navodi se u saopštenju.

Ocenio je da su dosadašnji veliki projekti poput Beograda na vodi i investicije u domaću nacionalnu avio-kompaniju doprineli izuzetnom pozicioniranju Srbije na mapi zemalja sa snažnim ekonomskim usponom.

Prema Vučićevim rečima, time je otvoreno „novo poglavlje napretka u modernoj istoriji“ Srbije.

Kazao je da je Srbija sada veliki centar, raskrsnica i čvorište koje infrastrukturno i ekonomski povezuje Istok i Zapad, ali i, kako je dodao, pokretač brzog razvoja celog regiona.

„Nastavljamo da koristimo ovaj snažni zamah radeći na novim projektima i investicijama zajedno sa partnerima iz UAE“, rekao je on.

Predsednik Srbije je istakao da će saradnja biti dodatno intenzivirana i u oblastima tehnologije, inovacija, medicine, poljoprivrede, vojne industrije, kulture, obrazovanja i najnovijih naučnih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije.

Sagvornici su, kako je navedeno, razmenili mišljenja i o aktuelnim globalnim geopolitičkim kretanjima, o situaciji u regionima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka.

Vučić je sagovornika upoznao sa najnovijim razvojem događaja na Kosovu, sa, kako je navedeno, posebnim naglaskom na uslove u kojima živi srpska zajednica.

Istakao je da Srbija nastavlja da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu, ali i, kako je naveo, nastavka dijaloga (Beograda i Prištine) kao jedinog pravog puta za rešavanje otvorenih pitanja.

Podsetio je na sve veći politički i ekonomski uticaj UAE na geopolitičkoj sceni, te izrazio zahvalnost liderima UAE zbog pažnje i razumevanja za pozicije Srbije.

Vučić je zamolio al Nahjana da prenese posebno srdačne pozdrave predsedniku UAE šeiku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, istakavši da bi njegova ponovna poseta predstavljala posebnu čast za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari