Vučić sa predsednicom Gruzije: Intenzivnija saradnja dve zemlje nakon pandemije 1Foto. FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u telefonskom razgovoru sa predsednicom Gruzije Salomom Zurabišvili izrazio nadu da će se dve države uskoro izboriti sa epidemijom korona virusa i vratiti u normalne životne i ekonomske tokove, što bi omogućilo i intenziviranje saradnje dveju zemalja.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednik, Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja diplomatske kancelarije Gruzije u Beogradu, jer to omogućava direktnu komunikaciju i dogovore o različitim aktivnostima koje doprinose razvoju odnosa.

On je najavio i da će uskoro u Tbilisiju biti otvorena diplomatska kancelarija Srbije, dodavši da predsednicu Zurabišvili očekuje u Srbiji krajem juna, kako bi obeležili godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Vučić je zahvalio Zurabišvili na principijelnom stavu Gruzije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući nezavisnost Kosova i glasajući protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

U isto vreme je istakao principijelnu poziciju Srbije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država.

Vučić i Zurabišvili razgovarali su i o evropskim integracijama, izrazivši međusobnu podršku na evropskom putu, odnosno u saradnji sa Evropskom unijom, koju Gruzija ostvaruje kroz program Istočnog partnerstva.

Oni su izrazili zadovoljstvo što je prošle godine počeo da radi Mešoviti komitet za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, jer potencijali za saradnju u toj oblasti nisu iskorišćeni i robna razmena je skromna, saglasivši se da prioritet ima saradnja u oblasti energetike, poljoprivrede, građevine, turizma i informacionih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari