Vučić sam sebe ovlastio: Zašto u ime Beograda i Prištine pregovaraju predsednik i premijer, a ne premijer i premijer? 1Foto: Shutterstock/Fotosr52; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pregovori oko Kosovskog pitanja traju godinama, a od kada je stupio na vlast, njih vodi predsednik Aleksandar Vučić.

Sa druge strane, u ime Kosova pregovara premijer Aljbin Kurti.

To otvara pitanje zbog čega dijalog Beograda i Prištine ne sprovode kosovski premijer Aljbin Kurti i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ili, zbog čega ne pregovaraju predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vjosa Osmani.

Takođe, postavlja se i pitanje, krši li time predsednik Srbije Ustav, ili pregovori spadaju pod njegovu nadležnost?

„Predsednik države krši Ustav jer se bavi poslovima koji mu nisu njime dodeljeni. Naime, u Srbiji je poremećena podela vlasti, pa s tim u vezi, predsednik države mimo ovlašćenja preuzima na sebe da radi razne važne poslove koji pripadaju Vladi, Parlamentu ili drugim institucijama. Takođe, svojim izjavama meša se u rad nezavisnog pravosuđa, utiče na postupke, ali i zanemaruje regulativna tela (kao, recimo, REM)“, kaže za Danas advokat Boško Ristić.

Kako objašnjava, dijalog koji se tiče Kosova Vučić ne treba sam da vodi, jer to nije u skladu sa podelom vlasti.

„Pregovori oko Kosova, koji su veoma važni za našu državu – jesu vrlo netransparentni. Ne znamo o čemu Vučić razgovara, o čemu odlučuje i koje odluke donosi. U svakom slučaju, tu je potrebno da bude uključen premijer i ministar spoljnih poslova, jer tako nalaže Ustav kada je reč o podeli vlasti. Njegova pozicija nema kapacitet za takvu vrstu predstavljanja, osim ukoliko ne dobije zvanično ovlašćenje od strane Parlamenta i Vlade“, upozorava advokat.

Sa njim je saglasan i advokat Branislav Tapušković, koji sugeriše da se velike teme, kao što je Kosovsko pitanje, ne rešavaju odlukama dva čoveka.

„Pregovori ove vrste nikada ne bi trebalo da budu ostavljeni dvema osobama. Takva pitanja rešavaju se institucionalno i neshvatljivo je da iko o njima odlučuje samostalno. Pre svega, potrebno je da se o tome pita institucija Vlade, a zatim i Parlamenta. Da se o svemu odlučuje pojedinačno – bilo da se radi o predsedniku zemlje ili predsedniku vlade – nije u skladu sa Ustavom“, kaže Tapušković.

Ipak, Vesna Petrović, profesorka u penziji Pravnog fakulteta Univerziteta Union, kaže da je predsednik sam odlučio da će on biti taj koji vodi pregovore, i da, nakon toliko vremena, verovatno ne bi ni bilo praktično da neko drugi preuzme tu ulogu.

„Predsednik Srbije najčešće krši Ustav tako što izlazi van granica svojih ustavnih ovlašćenja. Vučić pregovara o Kosovu jer je on tako rešio. Sada se tu niko ne može umešati, pošto toliko dugo traju pregovori da jedino on (ili neki ljudi njemu bliski) znaju sve o tome šta se pregovaralo i do čega se došlo, kao konačnog ili privremenog dogovora/rešenja. Ne verujem da bi bilo funkcionalno da sada neko drugi preuzme ovaj zadatak, nakon 10 godina pregovaranja“, mišljenja je profesorka Petrović.

Ona dodaje da predsednik Srbije na dnevnoj bazi radi mnoge druge stvari koje nisu u njegovoj nadležnosti, kao i da niko nije „seo“ da sastavi tim koji će pregovore voditi.

Na kraju, Petrović kaže da je logično da misija pregovora bude poverena predsednici Vlade, jer je spoljna politika nešto što je u njenoj nadležnosti i po Ustavu, ali da bi bilo „čudno“ kada bi ta uloga nadalje bila predata premijerki Ani Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari