Vučić samo na rečima zaoštrio odnose sa Zapadom 1Foto: EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC (Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakako je na rečima zaoštrio odnose sa Kvintom, ali, suštinski, nema promene. Vučićeva ljutita reakcija namenjena je domaćoj javnosti, uoči sastanka sa Srbima sa Kosova i sednice Skupštine Srbije o Kosovu.

To kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada, komentarišući reagovanje Aleksandra Vučića na zajedničko saopštenje diplomatskih predstavništava SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije u Prištini. Kvinta je, podsetimo, poručila da je izborni proces u četiri opštine na severu Kosova u nedelju protekao u mirnoj atmosferi, ali napomenula da „još ima nerešenih pitanja koja su pratila izborni proces 2017“, što je predsednik Srbije prokomentarisao rečima da „nije ništa gluplje pročitao“.

Diplomate ističu da Kvintu čine najmoćnije države Zapada i da „Vučiću nije u interesu da se odnosi zaoštravaju i kvare“.

Kao izjave za „domaću upotrebu“ naši izvori tumače i najnovije poruke kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je najavio da će na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Parizu, čiji je domaćin francuski predsednik Emanuel Makron, kazati da Preševo, Medveđa i Bujanovac treba da se pridruže „teritoriji Republike Kosovo“.

„Nemačka i Francuska su protiv menjanja granica, tako da Tači za takvu ideju nema podršku Makrona. I ta zamisao je potpuno nerealna. Tači o pripajanju tri opštine sa juga Srbije govori zbog kosovske javnost, ali je svestan i sam da to neće postići u dogovoru sa Beogradom, a nema ni podršku Evropske unije za navedenu ideju“, napominju diplomate.

Predsednici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje Isa Mustafa i Aljbin Kurti složili su se da počnu neophodne pripreme za rušenje aktuelne vlade Ramuša Haradinaja, preneo je juče RTS na svom portalu. Kako se precizira, Kurti je takve planove objavio na svom Fejsbuk profilu, nakon sastanka sa Mustafom. „Danas sam se sreo sa predsednikom DSK Isom Mustafom. Razgovarali smo o političkoj situaciji i inicijativi za glasanje o nepoverenju vladi. Kosovu je potreban ekonomski razvoj, a ne institucionalna korupcija“, napisao je Kurti.

Prema Kurtijevom mišljenju, građani žele „novo, dobro i pravo upravljanje, a ne loše upravljanje koje povećava javni dug, troši budžet i bankrotira“. „Dogovorili smo se da uradimo neophodne pripreme za rušenje vlade“, napisao je Kurti. Susret predsednika dve najjače opozicione stranke u kosovskoj skupštini usledio je na inicijativu Mustafe, koji je najavio i susret sa Špendom Ahmetijem, predsednikom Socijaldemokratske partije, treće opozicione stranke Albanaca u kosovskom parlamentu. Sve tri stranke zajedno, sa 56 poslanika, međutim nemaju dovoljan broj od 61 glasa, koliko je potrebno za rušenje vlade. Iz Samoopredeljenja su najavili da bi neophodnih pet glasova za rušenje vlade mogli da pronađu među poslanicima vladajuće većine, ističe RTS.

Haradinaj putuje u Nemačku

Priština – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj će tokom posete Nemačkoj 5. i 6. juna sa kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o liberalizaciji viza za građane Kosova, dijalogu Kosova i Srbije i suspenziji ili ukidanju odluke o uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, prenela je Beta. Iz kabineta Haradinaja su za prištinske medije izjavili da premijer putuje u Nemačku na poziv predsednika Bundestaga kako bi učestvovao u „Jutarnjim molitvama“ koje se organizuju 5. juna. „Tokom posete premijer će se susresti sa kancelarkom Angelom Merkel, 6. juna. Zahtevi premijera su poznati – podrška Nemačke u procesu liberalizacije viza, dijalog (Kosovo-Srbija) i jačanje odnosa dve zemlje“, navodi se u izjavi iz kabineta kosovskog premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari