Vučićev govor akademicima: Godina 2024. biće najteža u savremenoj srpskoj istoriji 1Printskrin TV Pink

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ocenio je da će dolazeća 2024. godina biti najteža u savremenoj istoriji Srbije, u svojoj besedi na obeležavanju 182. godišnjice Srpske akademije nauka i umetnosti.

Vučić je obrazlažući ovu procenu naveo da se u januaru održavaju izbori u Tajvanu, krajem 2024. u Americi, i ti će izbori zajednu sa ruskim,  verovatno i ukrajinskim, predstavljati priliku za promene ili novo uspostavljanje vrednosti na globalnom političkim nivou.

Prema njegovim rečima, te promene odvijaće se u eri društvenih mreža, kada je najvažnija stvar postalo dodvoravanje javnosti ili sticanje lajkova, i zato se plaši da će 2024. godina biti „mnogo lošija za svet pa i za nas Srbe“.

Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba i nemira nego što je prethodna pa i ova, mislim na svaku vrstu ugroženosti u Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji, i u drugim delovima regiona, naveo je Vučić dodajući da je važno je da dođemo do zajedničkih imenitelja kako da sačuvamo svoju zemlju i svoju slobodu.

U eri savremenog sveta niko nikom da popusti neće, čak poštovanje drugih stavova gotovo da više ne postoji, ono što mi se čini da je naš izlaz jeste da insistiramo na kompromisnim rešenjima, iako znamo da ih neće biti, iako znamo da ih oni koji bi želeli da određuju sudbinu sveta ne žele, napomenuo je predsednik Srbije.

U tom kontekstu je objasnio da je imao dileme kako da vodi državnu i nacionalnu politiku, ali i da je kupovina vremena u nemogućem nastojanju da se postigne kompromis, bolje nego odricanje od onog od čega se ne sme odreći.

„Neki nam kažu da je loše to što pokušavate da kupite vreme, ali i to je bolje, nego da se odreknete onoga čega ne smete da se odreknete… Imao sam dileme na dnevnom nivou kako da vodimo nacionalnu i državnu i politiku, i bez obzira na veličinu problema i snagu pritisaka sa kojim se suočavamo, uvek treba da težimo da kompromisu ali da se ne odričemo onoga što je naše po međunarodnom pravu, čak i da to učinimo uz sve lepe priče koje nam obećavaju, a ustvari su šarena laža, mi ne bismo dobili baš ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou. Zato je važno da sačuvamo mir, ponekad i ispod kamena da se sakrijemo, i da čekamo pravi trenutak da sa istinom i pravdom izađemo pred svet i da dobijemo poštovanje sveta“, kazao je Vučić.

„Očekujem da situacija po nas bude najteža u savremenoj istoriji, ali i ta godina će biti kraj muka i problema sa kojima se suočavamo, zato je vaša reč od presudnog značaja za srpsku državu, država Nemanjića snagu je crpela iz knjiga, kralj Milan (Obrenović)je osnovao Akademiju, kraljica Draga (Mašin) plaćala istraživanja svojim ličnim… Verujem da u finansijskom smislu možemo da pomognemo, i obezbedimo podršku srpske države za popravku zgrade SANU“, istakao je predsednik Srbije, navevši zatim niz primera koliko država ulaže u kulturu, nauku i umetnost.

Prvi put smo od Drugog svetskog rata napravili filmove o stradanju našeg naroda, pokušaćemo da vratimo umetnička dela našim novcem u zemlju, rekao je, između ostalog.

„Samo Srpska pravoslavna crkva, Srspka akademija nauka i umetnosti i Srbija jesu večni“, poručio je i na početku i na kraju besede Vučić, koji je u svom govoru pominjao slavne članove SANU poput Nikole Tesle, Ive Andrića i dugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari