"Al Kapone je pao zbog poreza, Vučić će zbog zlatne kamile i sata": Šta opozicionari kažu o Zemanovom poklonu predsedniku? 1foto: Printscreen/Pink TV

Vrednost sata koji je jednom prilikom nosio predsednik Srbije Aleksandar Vučić postala je tema na društvenim mrežama, a kako bi demantovao navode opozionara Miroslava Parovića da sat vredi pola miliona evra, predsednik ga je sinoć u „Hit Tvitu“ pokazao i poručio da je to poklon s posvetom bivšeg češkog predsednika Miloša Zemana, te da vredi daleko manje.

Procenjena vrednost sata je, tvrdi Vučić, 1000 evra, a procenu je tražio kako bi ga mogao otkupiti.

„Znate, to je poklon i kao takav bi trebalo da ostane državi. Međutim, imam pravo da ga otkupim, pošto za mene ima sentimentalnu vrednost. Zato sam tražio procenu“, objasnio je Vučić.

Pokloni Aleksandra Vučića i ranije su bili predmet pažnje javnosti, onda kada je Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav Vera Nada“, izneo podatke i tvrdnje da je Vučić namerno umanjivao cenu poklona koje je dobio kao zvaničnik Srbije od inostranih kolega, kako bi ostajali u njegovom, a ne u državnom vlasništvu.

Navodio je da je svaki javni funkcioner dužan da deset dana od dobijanja poklona isti prijavi, navede poklonodavca i vrednost poklona, te da označi da li je ostao u privatnoj svojini ili javnoj, a protiv Vučića je podneo čak 38 prijava u Agenciji za sprečavanje korupcije jer je „protivzakonito prisvojio imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hiljada ili stotina hiljada evra“.

Danas Šarović ponavlja ono je što je govorio pre dve godine – „Vučić po zakonu može da zadrži samo poklon čija je vrednost do visine 10 odsto prosečne plate“.

„Nisam stručnjak za satove da bih znao koliko taj Vučićev skupoceni sat košta, ali znam da je on u skladu sa zakonom 2019. postao državno vlasništvo. Vučić po zakonu može da zadrži samo poklon čija je vrednost do visine 10 odsto prosečne plate, a ovaj sat i njegova vrednost to nesumnjivo prelaze“, napominje Šarović.

"Al Kapone je pao zbog poreza, Vučić će zbog zlatne kamile i sata": Šta opozicionari kažu o Zemanovom poklonu predsedniku? 2
Šarovićeva konferencija povodom Vučićevih poklona; foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо

Ovaj opozicioni političar predsednika Srbije optužuje za krađu ovog i ostalih poklona koje je dobijao još iz vremena kad je bio na poziciji prvog potpredsednika Vlade Srbije. Među njima su i zlatna kamila, umetnička slika

„On je tada ukrao i zlatnu kamilu koju je dobio na sajmu naoružanja, tu se radi o nekoliko kilograma zlata i umetničkoj vrednosti koja se treba proceniti. Ukrao je i skupocenu umetničku sliku koju mu je doneo šeik Bin Zajed kada je prvi put dolazio u Beograd. Reč je o milijarderu koji je prilikom svoje druge posete poklonio tri blindirana Mercedesa, procenjena na 3 miliona evra. Skupocenu sliku Vučić je u katalogu poklona procenio na 700 dinara i zadržao je. Za tu sumu se ne može kupiti ni prazno platno u kineskoj radnji i jasno je da je Vučić lažno prikazivao vrednost izuzetno skupih poklona i ukrao ih od građana Srbije“, navodi on.

Šarović poručuje i da je nesumnjivo da ukupna vrednost poklona koje je Vučić zadržao u svom vlasništvu uveliko prelazi pola miliona evra, koliko su neki procenili ovaj sporni sat.

„Vučić veoma vešto krije svoje kriminalne tragove i krije se iza Skupštine i Vlade Srbije, ali kao što je Al Kapone u zatvor otišao zbog utaje poreza, ja vam garantujem da će Vučića oterati u zatvor zbog zlatne kamile i svih drugih poklona koje je ukrao“, kaže predsednik „Ljubav Vera Nada“.

Potpredsednik i poslanik Nove demokratske stranke Srbije, Predrag Marsenić, kaže da Vučićeva obraćanja već dugo ne gleda, jer za to „nema želudac“.

„Već neko vreme ne gledam obraćanja predsednika Srbije. Nemam više želudac za tu količinu besmisla i manipulacija. Taj čovek je, nakon prihvatanja raznih neustavnih sporazuma i kasnijih laži oko istih, u potpunosti izgubio legitimitet i više mu se ne može verovati“, navodi Marsenić.

"Al Kapone je pao zbog poreza, Vučić će zbog zlatne kamile i sata": Šta opozicionari kažu o Zemanovom poklonu predsedniku? 3
Predrag Marsenić, Foto: Danas

Govoreći konkretno o satu, poslanik Novog DSS-a kaže da ga ne bi iznenadilo da zaista košta i 500.000 evra – „što je za apetite SNS-a svakako nedovoljno“.

„Ali je to potpuno nebitno, jer naš narod kaže, poklonu se u zube ne gleda“, kaže Marsenić.

Poslanik Demokratske stranke, Srđan Milivojević, poručuje da ga niko ne može ubediti da predsednik Vučić nosi sat od 500.000 ili 1000 evra.

„Šta će sat onome ko ima vremepolov kojim nas je vratio u devedesete i nezaustavljivo hrli ka devetnaestom veku. Taj vremepov košta mnogo više. Platićemo ga milionima uništenih života i budućnošću naše dece“, poručuje.

"Al Kapone je pao zbog poreza, Vučić će zbog zlatne kamile i sata": Šta opozicionari kažu o Zemanovom poklonu predsedniku? 4
Foto: FoNet/ Ana Paunković

Sa njim je saglasan i predsednik i poslanik Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta, kojem je drago što predsednik prima „jeftine poklone od kolega državnika“.

„Jedino što taj sat ide unazad jer se Srbija već deset godina kreće unazad“, navodi Jovanović.

"Al Kapone je pao zbog poreza, Vučić će zbog zlatne kamile i sata": Šta opozicionari kažu o Zemanovom poklonu predsedniku? 5
foto: Anđela Petrović/Danas

Ovaj poslanik ima i jedan izazov za Vučića.

„Imam predlog za Vučića, pošto je prihvatio izazov Ćulibrkov da pojede sendvič, a znam da je dovoljno lud da će da prihvati moj izazov, da se istušira pred kamerama onim šamponom koji je na sniženju“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari