Vučić se odaziva na poziv desnice da se u Skupštini raspravlja o francusko-nemačkom planu, poslaničke grupe odbile konsultacije? 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslaničke grupe NADA, Srpska stranka Zavetnici i Dveri – Patriotski blok najavile su da će podneti zahtev predsedniku Skupštine da bez odlaganja sazove vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će biti razmatran tzv. francusko-nemački predlog za KiM, dok portal Nova.rs saznaje da će se predsednik Aleksandar Vučić verovatno pojaviti na toj sednici jer su poslaničke grupe odbile odvojene konsultacije.

Predloženi plan predstavlja otvoreni ultimatum i nastavak brutalnih političkih pritisaka na Srbiju sa ciljem da se naša država trajno odrekne KiM i legalizuje jednostranu secesiju južne pokrajine, kaže se u saopštenju ovih stranaka.

Ističe se da je u ovim trenucima neophodno da se povede najšira moguća rasprava u institucijama i da Narodna skupština kao najviše predstavničko telo građana zauzme jasan stav o neprihvatljivosti potpisivanja bilo kakvih sporazuma koji za krajnju posledicu imaju priznanje tzv. Republike Kosovo i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama.

Podseća se i da Zapad nema mandat da jednostrano menja pregovarački format za KiM, jer je to pitanje u isključivoj nadležnosti Saveta bezbednosti UN, bez čije odluke nije moguće ukidati okvir za pregovore koji je definisan njegovom Rezolucijom 1244.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doći će uskoro u Skupštinu gde će razgovarati sa narodnim poslanicima o Kosovu i Metohiji i francusko-nemačkog predlogu, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Kako navode izvori Nova.rs, imajući u vidu da pojedine poslaničke grupe ne prihvataju konsultacije sa njim, ali i kako bi u javnosti pokušao da opravda odluku o implementaciji francusko-nemačkog sporazuma o Kosovu, Vučić će doći na sednicu Skupštine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari