"Ne ultimatumu": Desnica na zajedničkom sastanku, mogući protesti protiv francusko-nemačkog predloga 1foto: Printscreen/Facebook/Dveri

Uoči obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na kom je govorio oko francusko-nemačkog predloga u prostorijama Dveri sastali su predstavnici desno orijentisane opozicije.

Na Fejsbuk profilu Srpskog pokreta Dveri okačena je fotografija uz natpis „Ne ultimatumu!“ sa sastanka kome su prisustvovali predstavnici Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Miloš Ković i Časlav Koprivica, predsednik Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, predsednik Novog DSS Miloš Jovanović, predsednik Državotvornog pokreta Slobodan Samardžić i predsednik Dveri Boško Obradović.

Ova se grupacija oštro protivi bilo kakvom sporazumu oko Kosova i Metohije koje bi značilo ulazak Kosova u UN, odnosno koje bi bilo suprotno „Deklaraciji o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije“.

Nju su u oktobru sem učesnika ovog sastanka potpisali i akademik Matija Bećković, Miša Đurković, Dragoljub Anđelković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, dok je ispred Srpske stranke Zavetnici potpisao Miroslav Vasić.

Narodna stranka se nakon potpisivanja ove Deklaracije udaljilja od ove grupacije. Zavetnici, Novi DSS, Dveri i Pokret za odbranu KiM nakon toga su učestvovali i u organizaciji skupa podrške Srbima sa severnog dela KiM koji su bili na barikadama. Poverenik za KiM pokreta čiji je Ković predsednik, Nebojša Jović, organizovao je protest u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija Srpske liste i Srpske napredne stranke na kome su se okupili građani koji se protive kosovskoj politici Aleksandra Vučića i postupcima Srpske liste, nakon što je doneta odluka o „skidanju“ barikada.

Na protestu u Mitrovici poslati su i zahtevi za vraćanjem UNMIK sudova i policije, koji su postojali pre vremena Briselskog sporazuma, koji ove grupacije uzimaju kao izdaju srpskih nacionalnih interesa, kada su se Srbi integrisali u kosovske institucije, a zvanično protest je predstavljen kao građanski, s obzirom da su u organizaciji učestvovali i pojedinci koji nisu deo nijedne političke grupacije.

Dveri i Zavetnici su prošle godine formirali blok koji se protivi uvođenju sankcija Rusiji kao i koji se zalaže za „odbranu Kosova i Metohije“.

Informacija o tome kakvi će biti dalji koraci ove grupacije nema, ali kako nezvanično saznajemo moguće je da ove sedmice organizuju protest ili litiju kao vid protivljenja postupcima Aleksandra Vučića.

Predsednica Zavetnika jutros je na Novoj S govorila o sastanku, rekavši da su govorili od daljim konkretnim aktivnostima, ali da, poštujući dogovor o saopštavanju javnosti može da kaže da će „otpor ultimatumu biti vrlo odlučan i vrlo ozbiljan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari