Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja 1Foto: Beta/Milan Obradović

Današnja runda međupartijskog dijaloga stranaka vlasti i opozicije uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta završena je rano večeras, razgovori će biti nastavljeni sutra u devet sati plenarnim sastankom u Palati Srbija, a očekuje se razgovor o zaključcima ove sesije i kako nastaviti proces tokom letnje pauze.

U 12:30 sati planirana je konferencija za novinare predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i delegacije Evropskog parlamenta koju čine predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizacju i pridruživanje Srbija – EU Tanja Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenstajn.

Prvog dana sastanaka u okviru Međupartijskog dijaloga, koji se u drugoj fazi zbog pandemije vodio online, razgovaralo se o očekivanjima od dijaloga, ali i o pitanju medija.

Tokom popodnevnog dela, stranke su razgovarale o medijima sa nacionalnom frekvencijom i ulozi dva javna servisa.

Dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta počeo je 2019. godine i tada je, prema navodima stranaka vladajuće koalicije, definisano je 17 mera od kojih je 15 uspešno ispunjeno.

To su, kako navode, tada konstatovali i predstavnici Evropskog parlamenta, a ostale su dve mere koje se tiču medija i koje su sada tema druge faze međupartijskog dijaloga.

Opozicione stranke ukazale su da „ne žive u iluzijama“ da je SNS spremna na ozbiljne ustupke i dogovore, a saglasni su i u oceni da je potrebno najmanje šest meseci za primenu eventualnog dogovora strana o unapređenju izbornih uslova.

Dijalog se odvija po četam haus (chatam house) pravilima – što podrazumeva da ono što je dogovoreno iza zatvorenih vrata ne bi trebalo iznositi u javnost, dok učesnici eventualno mogu da govore o stavovima koje sami zastupaju.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić najavio je danas da će predlog poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ za narednu rundu međustranačkog dijaloga uz posredovanje evropskih parlamentaraca biti da se pozovu i predstavnici javnih servisa i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Orlić je u pauzi aktuelnog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Palati Srbija uz posredovanje evropskih parlamentaraca rekao da ta poslanička grupa smatra i da predstavnici javnih servisa i REM imaju šta da kažu na tom sastanku.

On je napomenuo da je nastavak tog dijaloga po najavama evroparlamentaraca moguć u drugoj polovini septembra.

Govoreći o aktuelnom sastanku, Orlić je rekao da je SNS iznela svoj principijalni stav u vezi sa medijima, prema njegovim rečima, taj stav znači da svi privatni mediji, „uključujući i tajkunske“, imaju pravo na sopstvenu uređivačku politiku, ali da bi u delu poštovanja zakona svi trebalo da budu maksimalno odgovorni.

Orlić je odbacio kritike na društvenim mrežama o sastavu delegacije poslaničke grupe koju predstavlja, istakavši da je uz njega čine i Sandra Božić i Marijan Rističević.

On je rekao i da su predstavnici opozicije tokom sastanka bili veoma tihi i korektni za razliku od, kako je ukazao, objava na društvenim mrežama, pojedinim portalima i u izjavama novinarima.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Branimir Jovanović rekao je novinarima ispred Palate Srbija da se ta stranka zalaže za konstruktivan pristup i nalaženje rešenja, koje će se, kako je naveo, primenjivati dugi niz godina.

On je rekao da je ta stranka apelovala na postizanje konsenzusa o svim rešenjima kako bi se vratilo poverenje i građana i svih stranaka u izborni proces.

Obradović: Nedostaje konkretizacija

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da je to prvi ozbiljan razgovor vlasti i opozicije sa svim relevantnim političkim organizacijama, ali da nedostaje konkretizacija.

Obradović je rekao da su „sve priče već ispričane“ i da je opozicija već predstavila svoje zahteve za poboljšanje izbornih uslova.

On je rekao da nema potrebe za „pričaonicom i gubljenjem vremena“ i da je vlast na potezu da odgovori na zahteve opozicije i da kaže šta je za njih prihvatljivo.

Obradović je rekao da je apelovao na predstavnike Evropskog parlamenta da se „i ovaj koloseka dijaloga ubrza, da eventualno dođe do spajanja oba koloseka u jedan, i da se što pre dođe do sporazuma vlasti i opozicije koji bi bio primenjen, a da to bude najmanje šest meseci pre bilo kojih izbora“.

On je rekao da je insistirao na tome da dobije odgovor šta će biti „kontrolni mehanizam“ kojim će opozicija moći da kontroliše ono što bude dogovoreno tokom dijaloga „jer mi ne možemo imati poverenja u vlast makar i potpisali taj zajednički sporazum“.

Obradović je rekao da je neophodno da predstavnici opozicije imaju svoje predstavnike u tom nadzornom telu i da tako kontroliše čitav predizborni i izborni proces.

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja 2
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Samofalov: Atmosfera na sastanku uslovno – uljudna

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke izjavio je danas da je za njih važan međustranački dijalog koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer su oni garant da će eventualni dogovori biti sprovedeni.

Dolazimo na ove sastanke u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je Srpska napredna stranka spremna za ozbiljnije dogovore, rekao je Samofalov u pauzi međustranačkog dijaloga, dodajući da su eventualno spremni za fasadne promene.

Samofalov je rekao da smatraju da ove razgovore treba hitno nastaviti, jer je protrebno minimum šest meseci za primenu eventulanog dogovora pre predsedničkih i beogradskih i eventulano parlamentarnih izbora.

Atmosfera na sastanku je pristojna i uljudna ali ima i pojedinih predstavnika vlasti koji pokazuju slično ponašanje kao i u Skupštini Srbije, naveo je Samofalov.

Grbović: Na sastanku ništa nije rečeno

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da je prvi deo sastanka međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca protekao kako je i predviđeno, da ništa suštinski nije rečeno, pogotovo ništa nije rekla vlast, a da je opozicija bila konsolidovana.

On je za N1 rekao da će uspeh dijaloga zavisiti od ogovornosti vlasti, koju ona do sada nije pokazala i od motivacije Evropskog parlamenta, za koju smatra da nije dovoljno vidljiva.

Grbović je da je opozicija bila konsolidovana, da su njihova izlaganja išla u istom smeru – da se oslobode mediji za „malo drugačije mišljenje“ i da se prestane s pritiscima na glasače.

„Dobro je što je dijalog zatvoren za javnost i drago mi je što građani nisu mogli da vide izlaganje pojedinih predstavnika vlasti. Ne želim da kontaminiram javni prostor time šta su oni govorili“, rekao je Grbović.

On je rekao da se opozicija neće s njima „valjati u blatu“, da je opozicija došla s jasnom namerom i da će se toga pridržavati posebno u prve dve runde koje se tiču medija i finansiranja javnih medijskih servisa.

Imamović: Malo je vremena za konkretna rešenja

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enes Imamović rekao je povodom završetka prvog dela druge faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima da je ta stranka obazriva povodom tog dijaloga, s obzirom da je počeo „dosta kasno“.

On je podsetio da su zaključci prve faze dijaloga bili da će se dijalog nastaviti odmah nakon izbora i da su se mnoge stvari desile od tada.

Imamović je rekao da neće biti dovoljno vremena da se iz ovog dijaloga izađe sa konkretnim rešenjima i dogovorima i njihovom implementacijom do najavljenih prevremenih parlamentarnih izbora.

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja 3
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

On je istakao da je razlog za obazrivost i postojanje paralelnog dijaloga u Skupštini bez posrednika iz Evropske unije (EU) i da je vlast otvaranjem tog paralelnog dijaloga „gurnula dijalog uz posredstvo EU u drugi plan“.

Imamomović je rekao da sumnja da će zbog toga i zaključci dijaloga uz posredstvo EU „biti u drugom planu kada je u pitanju davanje prioriteta zaključcima sa ova dva dijaloga“.

Počeo prvi sastanak u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije.

Na sastanku se predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednici Demokratske i Socijaldemokratske stranke Zoran Lutovac i Boris Tadić, kao i predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih gradjana i Zajedno za Srbiju.

Tu je i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kao i predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd, Nove stranke, Stranke pravde i pomirenja i drugih.

Srpsku naprednu stranku predstavlja delegacija predvodjena Vladimirom Orlićem.

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja 4
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Tema sastanka, kako su predstavnici opozicije uoči početka skupa rekli Beti, biće stanje u medijima.

Sastanak se održava bez prisustva javnosti i u skladu sa Četam haus pravilima.

Prethodno jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

 

Vučić: Evroparlamentarci dosadašnji dijalog ocenili veoma konstruktivnim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je razgovarao o nastavku međustranačkog dijaloga sa posrednicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanikom Knutom Flekenštajnom, koji su dosadašnji dijalog ocenili kao veoma konstruktivan i obavestili ga o budućim koracima.

„Predsednik je istakao da su racionalni i pragmatični predlozi koji bi unapredili izborne uslove dobrodošli i da suština razgovora jeste da se čuju sugestije svih strana, bez uslovljavanja, kako bi se na adekvatan i konstruktivan način stvorila atmosfera poverenja uz ozbiljan i odgovoran pristup svih političkih aktera“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja 5
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Bilčik je rekao da će evroparlamentarci dati svoj puni doprinos uspehu dijaloga i da su spremni da budu uključeni koliko god je potrebno.

„Nemamo nikakve rokove, dijalog se održava od 2019. godine, ali želimo da postignemo rezultate na vreme, pre izbora najavljenih za 2022. godinu“, naglasio je Bilčik.

Sagovornici su istakli da je važno da dijalog bude iskorišćen za bolje razumevanje postojeće situacije, naglasivši da nema nikakvih spremnih rešenja, ali da je moguć konstruktivan dijalog koji bi mogao da dovede do značajnih rezultata, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici opozicije pred početak sastanka: Sloboda medija značajna za postizanje dogovora

Predstavnici dela opozicionih stranaka koji danas u Beogradu učestvuju u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje evroposlanika su, pred početak sastanka naglasili značaj slobode medija za postizanje eventualnog dogovora.

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov rekao je agenciji Beta da su predstavnici te stranke došli na sastanak sa dobrom namerom, ali da ne žive u iluziji da je vlast spremna na bilo kakve suštinske promene.

On je izrazio uverenje da će evroparlamentarci uneti „minimum normalnosti“ u dijalog, te naglasio da je važno da se u razgovoru ne gubi vreme.

Samofalov je rekao da je neophodno da posle aktuelne, nova runda dijaloga bude održana što pre, kako bi ostalo dovoljno vremena da se implementira „eventualni dogovor“.

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja 6
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Kao i generalni sekretar SDS, lideri Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović i pokreta Dveri Boško Obradović naglasili su značaj slobodnih medija za izborni proces.

Zelenović je agenciji Beta kazao da je interesantno da su tema današnjeg sastanka mediji i naglasio da je to, uz pritiske na birače i zloupotrebu institucija, tema o kojoj treba da se razgovara.

On je rekao da će ZZS na satanku da ukaže koliko je važno da se čuje drugačije mišljenje i objasnio da ta stranka ne želi da se meša u rad medija već želi da, kako je naveo, građani čuju drugu stranu i drugačije mišljenje – ne samo o politici već i o životnim stvarima.

Obradović je rekao da će njegov zahtev na sastanku biti da se dijalog vlasti i opozicije ubrza kako bi ako dogovor bude postignut, ostalo najmanje šest meseci pre izbora za njegovu implementaciju.

On je kazao da će tražiti i da se utvrdi kroz koji mehanizam bi opozicija mogla da ima nadzor nad kompletnim izbornim procesom koji, kako je rekao, ne sme kompletno zavisiti od vlasti.

„Današnja tema su mediji i ako se oko toga postigne saglasnost, sve drugo će biti mnogo lakše“, rekao je Obradović.

Lider Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je agenciji Beta da nije previše optimističan po pitanju današnjeg sastanka.

„Kakva je to tema mediji, u kojoj ne učestvuju mediji“, upitao je on.

Prvi deo sastanaka u okviru dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP: Malo vremena za rešenja 7
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Sastanak se održava u Palati Srbija, bez prisustva novinara.

Sastanku, kojem predsedava predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, prisustvuju predstavnici vlasti i opozicije, kao i evroparlamentarci Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari