Vučić se sastao sa Lajčakom i Eskobarom 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine u Predsedništvu Srbije, a posle toga je organizovan i trilateralni susret sa Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan.

Vučić, Lajčak i Eskobar sastali su se popodne u zgradi Predsedništva u Beogradu u 17 časova, a posle 45 minuta Lajčak i Eskobar su napustili zdanje na Andrićevom vencu, bez obraćanja novinarima, kako je preneo N1.

Zvaničnici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar juče i danas su u poseti Prištini i Beogradu kako bi nastavili pregovore iz Brisela i posredovali u nalaženju kompromisnog rešenja za sporno pitanje registarskih tablica i ličnih dokumenata.

Dok je u Beogradu organizovan poseban sastanak Vučića sa Lajčakom, ali ne i sa Eskobarom, u Prištini je situacija bila drugačija te se prvo američki izaslanik samostalno sastao sa predsednicom Kosova, a zatim su sa kosovskim rukovodstvom zajedno razgovarali i Lajčak i Eskobar.

Tokom same posete Prištini Eskobar i Lajčak su bili prilično uzdržani u davanju komentara o toku sastanaka, kako sa kosovskom stranom, tako i sa predstavnicima Srba na Severu Kosova, ali se očekuje da će posle sastanka sa Vučićem, odnosno po obavljenim razgovorima sa svim stranama, dati više informacija o ishodima posete.

U Prištini Lajčak i Eskobar nisu želeli da govore o detaljima razgovora sa Kurtijem i Osmani ali su istakli da su dobili uverenje da rukovostvo u Prištini ne želi eksalaciju situacije kao i da 1. septembra neće biti nasilja na Kosovu.

Njih dvojica su danas, pre dolaska u Beograd, u Kosovskoj Mitrovici razgovarali i sa predstavnicima Srpske liste i gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova, a posle toga se Eskobar kratko obratio medijima izrazivši nadu da će kasnije u Beogradu moći da saopšti više detalja.

„Želim samo da kažem da smo razmotrili zabrinutost gradonačelnika. Naša misija se nastavlja u Beogradu. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da damo saopštenje u Beogradu kasnije danas ili sutra“, rekao je Eskobar.

Gradonačelnici opština na Severu pre toga su doneli zajedničku deklaraciju u kojoj su dali „punu podršku“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da zastupa njihove interese u pregovorima, a zapretili su napuštanjem kosovskih institucija ukoliko vlast u Prištini ne ispuni svoj deo dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari