Vučić: ROSU ne mogu na sever bez saglasnosti Kfor i srpske zajednice 1Foto: Beta/Miloš Miškov/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je jedina istina da je sa NATO dogovoreno da nijedna kosovska jedinica naoružana dugim cevima nema pravo da uđe na sever Kosova bez saglasnosti Kfora i predstavnika lokalnih srpskih vlasti i da je „najgori lažov“ svako ko kaže drugačije.

Vučić je na televiziji Pink rekao da je lično prisustvovao svim susretima sa predstavnicima NATO, da je prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma upravo tražena garancija da na sever Kosova neće dolazi policijska jedinica ROSU, jer tada i nije bilo drugih jedinica te vrste niti se pominjalo formiranje vojske.

„Naš dogovor sa NATO je upravo formiran na neprisustvu ROSU na severu. Pet stotina puta sam to ponovio pred Ketrin Ešton i išao u zgradu NATO i dogovorili smo da nema naoružanih formacija sa dugim cevima, sa naglaskom na ROSU. I to pod dva uslova – bez dozvole Kfora i NATO i bez saglasnosti lokalne zajednice preko svojih predstavnika, a to su četiri gradonačelnika opština. To je kumulativan a ne alternativan uslov. To je puna istina i ko god kaže da nije, najgori je lažov“, rekao je on.

Vučić je, komentarišući tvrdnje predstavnika Kfora da ROSU mogu na sever, rekao da se i u prošlosti naslušao „svakojakih gluposti“ u svetu kojima su pokušavali da opravdaju loše delovanja prema Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

„Zato su dobili jasno upozorenje Srbije da se ne igraju sa takvim stvarima jer će tako da ugroze mir i bezbednost svih na Balkanu. A to što traže svaki način da potpomognu kosovsku državnost, ni to za nas nije tajna… Ljudi na Kosovu i Metohiji da u zdravlju i veselju sačekaju Novu godinu i Božić a uvek mogu da računaju na svoju zemlju i Srbiju“, rekao je on.

Govoreći o mogućnostima nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je samo potrebno da Priština ukine takse i da će dijalog biti nastavljen.

On je, međutim, rekao da signali koji stižu iz Prištine, poput uvodjenja taksi i izbora Fatmira Ljimaja u delegaciju za razgovore, ukazuju da ne postoji spremnost da se napravi kompromis.

Situacija za Srbe sa Kosova sve teža

Vučić je rekao da je situacija za Srbe na Kosovu sve teža jer Priština verovatno do Nove godine neće povući takse od 100 odsto na srpsku robu, ali će Srbija na sve moguće načine pomoći svom narodu da žive koliko – toliko dobro.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji ima, može da ima i uvek će da ima oslonac u srpskoj državi“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je najavio da će se iduće godine težiti povećanju kosovskog dodatka kako bi bilo više srpske dece.

Govoreći o pismu koje mu je uputio predsednik SAD Donald Tramp, Vučić je kazao da je Tramp pokazao želju da problem Beograda i Prištine bude rešen, kao i da je američki predsednik prvi put rekao da se gleda da se napravi neka vrsta kompromisa.

Vučić je kazao da jedino ne misli da je u tom pismu tačno da su Beograd i Priština blizu kraja nekog dogovora, jer nisu.

„Spreman sve da izgubim da bi se obezbedio mir“

Predsednik Srbije izjavio je da je gledao najnovije istraživanje, koje pokazuje da građani u poslednja dva meseca imaju najveće poverenje u vlast nego ikad do sad i dodao da je spreman da sve to izgubi „da bi obezbedio mir i poverenje našoj deci i kompromis za Kosovo“.

„Jedino rešenje vidim u dijalogu (sa Prištinom). Bolje je da mi pronađemo rešenje, nego da katastrofalno rešenje pronađe nas“, rekao je Vučić u gostovanju na televiziji Pink.

Predsednik Srbije je izjavio da je za postizanje kompromisa sa Prištinom potrebno mnogo energije, truda i želje, pa i da se žrtvuju vlastite karijere kako bi se obezbedila budućnost svoje dece, ali nije siguran da kosovski predstavnici to žele.

Govoreći o mogućnostima nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je samo potrebno da Priština ukine takse i da će dijalog biti nastavljen.

On je, međutim, rekao da signali koji stižu iz Prištine, poput uvođenja taksi i izbora Fatmira Ljimaja u delegaciju za razgovore, ukazuju da ne postoji spremnost da se napravi kompromis.

„Srbija i Hrvatska da se približe jedna drugoj, čestitao sam Grabar Kitarović Badnje veče“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će Srbija i Hrvatska u budućnosti morati više da se približe jedna drugoj, a da će u to morati da se uloži mnogo vremena i truda.

„Bolje da imamo dobre odnose, da nam se deca ne tuku u budućnosti, nego da imamo loše odnose“, kazao je Vučić za televiziju Pink i dodao da je sinoć pozvao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović kako bi joj čestitao Banje veče.

Podsetio je da je ranije predsednici Hrvatske u Subotici i Zagrebu rekao da šta god oni pričali o njemu u Hrvatskoj, Srbija će učiniti sve kako bi se Hrvati u Vojvodini osećali dobro.

Vučić je rekao da se mora još mnogo toga uraditi za hrvatsku zajednicu u Srbiji i najavio da će se uskoro sastati sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim kako bi zajedno dogovorili šta dalje može da se uradi za Hrvate u zemlji.

Vučić je kazao da Srbija prvi put ima veći izvoz, ali da je Hrvatska ekonomski snažnija, a da će Srbiji biti potrebno 10 godina da je stigne, a kako veruje, i da je prestigne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari