Vučić: Španija jedan od najvećih prijatelja Srbije, snažno podržava naš put ka EU 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Španija je iskreni prijatelj Srbije i jedan od njenih najvećih prijatelja u svetu, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u Beogradu posle sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom (Sanchez).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sančezom, Vučić je rekao da između dve zemlje postoji „istinski veliko prijateljstvo“ i ukazao na nedvosmislenu podršku Španije evropskom putu Srbije.

„Španija je nama istinski prijateljska i iskreno prijateljska zemlja. Dragi prijatelju, u ovoj zemlji vas svi vole, nijednog čoveka nećete naći ko ne misli tako“, kazao je Vučić.

Naveo je da je sa Sančezom razgovarao o evrointegracijama Srbije i izrazio zahvalnost španskoj vladi „na kontinuiranoj i konstantnoj podršci, bez traženja dlake u jajetu i dodatnih uslova za Srbiju“.

„Španija uvek podržava evropski put Srbije, to smo mogli da osetimo na svakom samitu, na svakom sastanku“, dodao je.

Vučić je kazao da je Sančesu zahvalio „na podršci međunarodnom javnom pravu“ po pitanju Kosova, i da ga je upoznao sa tokom briselskog dijaloga sa Prištinom. Španija je jedna od pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Naveo je da je sa Sančezom analizirao i situaciju u Ukrajini i „predstojeću jesen i zimu“.

Vučić je rekao da je Srbija znatno uvećala trgovinsku razmenu sa Španijom prethodnih godina i naveo da je ona iznosila 811 miliona evra u 2021. godini, a da je u prvih pet meseci ove godine povećana 64,7 odsto.

„Razgovarali smo o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, imaćemo veliki (špansko-srpski) biznis forum u oktobru u Beogradu, to će biti prilika za dogovaranje mnogih poslova“, naveo je predsednik Srbije.

On je kazao i da će Srbija nastaviti da kupuje vojnu opremu od Španije i da će sa tom zemljom „završiti pravljenje svih sporazuma“ koji su važni za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku i druge oblasti.

Uoči sastanka, Vučić je Sančezu priredio svečani doček ispred Palate „Srbija“, nakon što je španskog premijera na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Posle sastanka Vučića i Sančesa održan je plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Posetu Beogradu Sančez će završiti sutra, sastankom sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Španski premijer će do 1. avgusta posetiti i Sarajevo, Mostar, Podgoricu, Skoplje i Tiranu, a cilj turneje je da „ponovo aktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja“ EU na Zapadni Balkan, naveli su nedavno španski mediji.

Sančez: Španija podržava Srbiju na putu u EU

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas u Beogradu da Španija podržava proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

On je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i plenarnog sastanka delegacija dveju zemalja rekao da Srbija u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da se pridruži EU.

„Srbija koja je od 2002. zemlja kandidat nastavlja tim putem i nemojte da sumnjate da će Španija uvek biti uz vas. Imaćete našu podršku da postanete punopravni član EU“, rekao je Sančez.

On je naveo da Srbiju i Španiju povezuje potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet.

„Mi podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu. Španija je bila i biće uvek uz Srbiju u odbrani ovih principa“, rekao je Sančez.

On je dodao da su politički odnosi Španije i Srbije odlični i da ekonomski i trgovinski odnosi treba da dođu na taj nivo.

„Trgovinska razmena je prilično pojačana tokom proteklih pet godina, ali treba i dalje da raste, i to će biti u interesu kako Španije, tako i Srbije“, naveo je Sančez.

Dodao je da će u oktobru u Beogradu biti organizovan poslovni forum španskih i srpskih firmi i da vlade obe zemlje rade na bilateralnom ekonomskom sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari