Vučić: Srbija će se apsolutno usprotiviti sankcijama bilo kome u Republici Srpskoj 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeavucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija apsolutno usprotiviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj.

„Naš stav je veoma čvrst, jasan i nedvosmislen. Molimo ih sve da razgovaramo i da rešavamo probleme dijalogom“, kazao je Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Vučić je ocenio da bi sankcije dovele do uzavrele atmosfere i do „domino efekta“ sa raznih strana, koje, kako je dodao, nikome ništa dobro neće doneti.

„Moj je poziv svima koji misle da su sa sankcijama sve završili, da je samo pitanje implementacije, da još jednom razmisle pre nego što takvu odluku donesu. Srbija se neće pridružiti sankcijama i neće biti blokade na Drini dok sam ja predsednik Srbije“, naglasio je Vučić.

On je naveo da je Dodik spreman da razgovara kako bi institucije BiH profunkcionisale, ako bi se rešilo pitanje korišćenja šuma i poljoprivrednog zemljišta, koje se navodno oduzima Republici Srpskoj i „predaje u ruke“ centralnih organa vlasti BiH.

Dodao je da je s Dodikom razgovarao o pitanju vojske RS i preneo mu „nekoliko važnih poruka“ iz Evropske unije i sveta.

Vučić je naveo da je s Dodikom razgovarao o više infrastrukturnih projekata, među kojima i o potpisivanju ugovora o izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, a koji bi Srbija finansirala od 80 do 90 odsto.

„To je velika stvar za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, nama radovi veoma brzo napreduju na mostu na Savi i na ovih 18 kilometara kroz Srbiju“, istakao je on.

Vučić je rekao da je zamolio Dodika da sa kolegama u Sarajevu razgovara o ubrzanju izgradnje auto-puta od Višegrada do Sarajeva, kojim bi se, kako je naveo, građani Novog Pazara, Tutina i Sjenice spojili sa Sarajevom i istočnim delom RS.

„Ta vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila bi veoma lekovita za naše odnose i za razvoj naših ekonomskih odnosa“, naglasio je Vučić.

Vućić je kazao da su razgovarali i o izgradnji aerodroma u Trebinju, koji bi trebalo da počne da radi 2023. godine i u koji su najavljena ulaganja od 90 miliona evra.

Dodik posle sastanka sa Vučićem: Nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir

Nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za Republiku Srpsku, poručio je večeras srpski član Predsedništva Bih Milorad Dodik i ocenio da se Republika Srpska razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora.

Nemamo nameru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava, naglasio je Dodik na zajedničkoj konfrenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Alakesandrom Vučićem.

On je istakao da je „Republika Srpska povređena“ i da je razvlašćuju „primenom bezočne, puzajuće sile“.

Dodik je rekao kako „niko ne želi da sedne i da razgovara nego se samo čuje galama o tome da je situacija zaoštrena i da prete sukobi“.

„Ne možemo da popustimo u smislu da dozvolimo da nam oduzmu zemljište i šume“, rekao je Dodik, komentarišući nedavne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ocenio da je danas RS kao potpisnica dejtonskog sporazuma „razvlašćena“, za razliku od Federacije BiH i distrikta Brčko.

Mir ipak nema cenu ni alternativu, ocenio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari