Vučić: Srbija ima najviše hrane i može da pomogne svima 1Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Beograd je spreman da ponudi Prištini da se uzme značajna količina kvalitetnog lignita, a da se njima isporuči struja, poručio je danas u Ohridu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da lignit i struja nemaju veze sa politčkim pitanjima i da ljudi na obe strane moraju da žive.

Ako neće tako (struju), možemo i parama da platimo, spremni smo da razgovaramo o tome, naveo je Vučić koji je novinarima rekao da je Srbija kupila u Banovićima 100.000 tona lignita, što joj je dovoljno sa sopstvenim količinama za pet zimskih dana, a da ga kupuje i od „Bugara, Rumuna i Grka, sa svih mogućih strana“

Srbija ima najviše hrane i može da pomognemo svima ostalima, da oni mogu biti sigurni da im neće nedostajati osnovne životne namirnice. Srbija ima dovoljno količina brašna, šećera i ulja, naglasio je Vučić i predočio da se „sa užasom“ gleda na to šta će da se događa oko energetike.

Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi. Cena energije skače i to je pakao za sve, rekao je Vučić i upozorio da je problem što neće imati odakle ni da se uzme.

Ključni faktor će, prema oceni Vučića, biti finansije, a sada se „upumpava gas u skladišta, da bi se sačuvalo za zlu ne trebalo“.

Sada iz dva skladišta upumpavamo rezerve. Naše potrebe su veće od toga, moramo da nalazimo rešenja. Radi se o ogromnom novcu koji ulažemo samo da bi se pripremili za zimu, rekao je Vučić i ukazao da Srbija nema dobru vezu kako bi stigla ruska nafta, jer je dobija tankerima.

Čekajte da vidimo kakve će tek sankcije da uvode, rekao je Vučić.

Govoreći o dogovorima na samitu Otvoreni Balkan, Vučić je najavio da će od septembra sve biti prihvaćeno i sprovedeno u delo, kada su u pitanju nostrifikacije diploma između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Balkan treba da pripada balkanskim narodima, to velike sile nikada nisu htele da dozvole. Interes balkanskih naroda treba da bude naš, a ne velikih sila. Mi njime treba da se rukovodimo. Briga me za tuđe interese, rekao je Vučić.

Otvoreni Balkan je danas teško srušiti, ne postoji sila koja može da nas sada nagovori da izađemo iz njega, naglasio je on i poručio da su zemlje učesnice čvrsto opredeljene da čuvaju mir i stabilnost i zajedničku budućnost.

Vučić je rekao da je imao sastanke sa predstavnicima zemalja koji nisu članice Otvorenog Balkana, navodeći da su pozivi upućeni Crnoj Gori, a uskoro će biti i Bosni i Hercegovini.

Bitno je da nađemo zajednički pristup za rešavanje problema, rekao je Vučić.

I Srbija ima zahteve

Vučić je povodom zahteva Crne Gore da Srbija izruči bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, izjavio u Ohridu da je sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem spreman da razgovara o svim otvorenim pitanjima.

„A znate li koliko mi zahteva imamo? Jeste li se ikada pitali ili ste samo želeli da pokažete da je Srbija nefer prema Crnoj Gori. Ja mogu 10 zahteva odmah da izvučem, ali neću, jer želim da gradimo bolje odnose. Od odnosa prema našem ambasadoru, preko organizovanog kriminala, ali neću. Spremni smo da sednemo da rešavamo probleme“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Abazović dobio poziv premijerke Srbije Ane Brnabić da pre kraja juna poseti Beogradi i dodao: „Eto prilike da govorimo o bilateralnim temama“.

Vučić je rekao da kada se govori o drugima, uvek se treba staviti u njihove cipele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari