Vučić tvorac fondacije "za pristojno društvo" 1Foto: Fonet/ Marija Đokovic

Srpska napredna stranka osnovala je krajem prošle godine Fondaciju „Za srpski narod i državu“, čiji su zadaci borba da Srbija ostane pristojno, civilizovano i pravedno društvo, kao i unapređenje političke kulture u Srbiji.

Fondaciju je na radar javnosti postavio ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je za „časopis za političku teoriju i praksu“ „Napredak“ koji izdaje fondacija vladajuće partije napisao autorski tekst koji se bavi rešavanjem kosovskog pitanja.

Na sajtu Fondacije se navodi da je tvorac vizije, ideje i inicijative za osnivanje Fondacije „Za srpski narod i državu“ predsednik Aleksandar Vučić, te da je njegovo ime simbol obnove i uzdizanja Srbije.

Na osnovu informacija sa sajta Agencije za privredne registre (APR), Fondacija je osnovana prvog oktobra prošle godine, sa sedištem u centrali SNS-a, u Palmira Toljatija 5/3 na Novom Beogradu.

Kao osnivač navedena je Srpska napredna stranka, a upraviteljka Fondacije je Bojana Radaković, članica Glavnog odbora SNS-a.

Prema informacijama sa sajta „Istinomer“, Radaković je rođena 1987. godine u Beogradu. Iako nema zvaničnih podataka o njenom školovanju, u medijima je navođeno da je „pravnica sa prosekom od 8,85 na Pravnom fakultetu, a koja je trenutno na doktorskim studijama“.

U januaru 2014. godine postavljena je na funkciju zamenice sekretara Skupštine opštine Voždovac, da bi kasnije postala načelnica uprave GO Voždovac. Prema navodima sa pomenutog sajta, Radaković je podsekretarka Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Uprave grada Beograda.

Na osnovu podataka sa sajta APR-a, predsednik Upravnog odbora Fondacije je Dejan Mihajlov, nekadašnji član Demokratske stranke Srbije, koji je od 2004. do jula 2008. godine bio generalni sekretar Vlade Srbije. Mesto u Upravnom odboru dobio je još jedan bivši član DSS-a, a aktuelni odbornik SNS-a u beogradskoj skupštini Nebojša Bakarec.

Članovi UO fondacije naprednjaka su i bivši predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević, medijski konsultant Ivan Radovanović, bivši funkcioner SPS-a Uroš Šuvaković, kao i Ljiljana Marković, koja je nedavno podnela ostavku na mesto v. d. dekanke Filološkog fakulteta, nakon što joj je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu izrekao meru javne opomene.

Nešto više o konkretnim aktivnostima Fondacije pokušali smo da saznamo od člana SNS-a Nebojše Bakareca, ali nam je on poručio da ne želi da govori za Danas, jer je pre tri godine u jednom tekstu predstavljen u negativnom kontekstu.

Za naš list je pristao da govori nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije Uroš Šuvaković, koji je na pitanje koje su konkretne aktivnosti Fondacije, odgovorio da ona izdaje časopis koji se bavi političkom teorijom i političkom kulturom, kao i razvijanjem kulture političkog dijaloga.

Upitan da li smatra da se Srpska napredna stranka, kao osnivač Fondacije, i u praksi zalaže za vrednosti koje Fondacija promoviše, to jest za kulturu dijaloga i Srbiju kao civilizovano i pristojno društvo, Šuvaković je odgovorio da se on bavi Fondacijom, ali da može za svaku stranku pojedinačno da komentariše koliko doprinosi pomenutim vrednostima.

– Ali, u tom slučaju biste morali da sa mnom obavite intervju i da mi date bar jednu stranicu teksta da vam navedem konkretne primere – poručio je Šuvaković.

Medijski konsultant Ivan Radovanović, na pitanje našeg lista da li se Fondacija pored izdavanja časopisa bavi još nekim aktivnostima, odgovorio je da ne zna, jer zbog posla nije naročito učestvovao u njenom radu, te da prosto nije upućen.

– Nisam imao vremena time da se bavim. Mislim da imate njihov sajt, pa pogledajte šta sve rade. Ne znam, zato što se poslednjih šest meseci nisam uopšte time bavio. Imao sam drugog posla – poručio je Radovanović.

Na sajtu Fondacije je, pored izdavačke delatnosti i rada sa mladima, navedeno da se ona bavi međunarodnom saradnjom kao i naučnoistraživačkom delatnošću.

– Fondaciju „Za srpski narod i državu“ je osnovala Srpska napredna stranka u oktobru 2019. godine. U radu naše Fondacije narod i država će biti posmatrani u svetlu nauke i najnovijih otkrića. Nacija i demokratija su dva pojma koji se skladno dopunjavaju. Srbiji su potrebni i nacija i demokratija. Srbiji je potrebna i meritokratija, sistem zasnovan na vladavini najsposobnijih, najnadarenijih i najpametnijih – piše na sajtu Fondacije.

Na veb prezentacije se dalje poručuje da će se zajedno sa svojim osnivačem boriti za to da Srbija ostane pristojno i civilizovano društvo, uz pojašnjenje da je pristojno društvo ono čije ustanove ne ponižavaju ljude, a da je civilizovano ono čiji članovi ne ponižavaju jedni druge.

– Svako pristojno i civilizovano društvo je i pravedno društvo. Sopstvena uverenja ćemo zastupati na asertivan način – uz puno uvažavanje tuđih. Fondacija „Za srpski narod i državu“ će posebnu pažnju posvetiti unapređenju političke kulture u Srbiji, negovanju tradicije i srpskog kulturnog nasleđa, edukaciji mladih – podstičući ih da izuče svet u kome žive i da stvaraju svoj sopstveni, razvoju širokog spektra veština kod mladih polaznika, promociji i zaštiti porodičnih vrednosti, naučno istraživačkoj i izdavačkoj delatnosti – navodi se na sajtu u odeljku „O fondaciji“.

Mnogo poznatiji poduhvat Fondacije od izdavačke delatnosti jeste osnivanje Akademije mladih lidera, koja je iznedrila nekoliko novih mladih poslanika SNS-a u aktuelnom sazivu parlamenta.

Na internet prezentaciji Fondacije se objašnjava da Akademija mladih lidera podrazumeva političku edukaciju mladih članova SNS-a zahvaljujući kojoj će oni steći nova znanja i veštine iz raznih oblasti, koje će im značiti ne samo za politiku, već koja mogu upotrebiti u bilo kojoj profesiji da je reč.

– Cilj predavanja jeste edukacija mladih članova, najpre kada je reč o javnom nastupu, debatovanju. Teme su iz raznih oblasti, kreiranje političkih poruka, strateško i akciono planiranje, politika u periodu od 1990. pa do danas, Evropska unija, lokalna samouprava itd. Takođe se uči o predizbornim kampanjama, pregovaranjima, ekonomiji, gde se prezentuju istraživanja iz različitih oblasti – piše na internet prezentaciji.

Citiran Oskar Davičo

Želja fondacije vladajuće stranke da ljude pokrene da doprinesu oblikovanju budućnosti Srbije, poručuje se na sajtu i dodaje da će u partnerskom odnosu sarađivati sa institucijama, strankama, organizacijama građanskog društva i srodnim zadužbinama i fondacijama.

– Imaćemo na umu ono što je Oskar Davičo rekao o Srbiji: „Ja znam sva tvoja lica, svako šta hoće, šta nosi, gledao sam sve tvoje oči, razumem šta kažu, šta kriju. Ja mislim tvoju misao za čelom ti u kosi, ja znam tvoja usta šta ljube, šta piju“ – piše na veb prezentaciji SNS fondacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari