Vučić u Skoplju: Ropstvo se zasniva na neznanju, ni sloboda neće značiti ništa ako se ne nauči šta ona znači 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Skoplju da je Srbija izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti, navodeći da je država na evropskom putu, ali jedina u regionu ostaje vojno neutralna.

Svoju neutralnost ljubomorno čuvamo i nećemo dozvoliti bilo kome da čuva našu slobodu, nebo i zemlju, rekao je Vučić na Svetosavskoj akademiji u organizaciji Srba u Severnoj Makedoniji.

Nije lako čuvati takvu pozicju, biti i ostati na evropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja i ne pripadati horu svih onih koji su se hajci na njih već pridružili, predočio je Vučić.

Poput Svetog Save, rekao je Vučić, biramo načine na koji ostvarujemo svoje ciljeve, a mir i jedinstvo su jedini uslov opstanka i razvija.

Znao je Sava i za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni da bi ostvario mir i jedinstvo. Tražio je krunu na Zapadu, a arhiepiskopiju na istoku, dodao je on.

Sava je izabrao školu i zakone, učenje i red, jaku organizaciju, jer budućnost nije moguća bez tih postulata, naglasio je Vučić, i dodao da ni sloboda neće značiti ništa ako se prvo ne nauči šta ona znači.

Ropstvo se zasniva na neznanju, istakao je šef srpske države.

Govoreći o prijateljstvu sa Severnom Makedonijom, Vučić je kazao da nemamo bližeg naroda i prijatelja od Makedonaca.

Mi vam ne tražimo ništa, jedino očekujemo i nadamo se da prihvatate našu bratsku ispruženu ruku. Nemamo nijedan međusobni problem, rekao je Vučić, dodajući da je srećan što je prvi predsednik koji prisustvuje akademiji i obraća im se na ovakav način.

On je zahvalio zvaničnicima u Skoplju što su, uprkos pritiscima, čuvali ideju Otvorenog Balkana, pozivajući ih da budu deo specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski čestitao je praznik Svetog Save srpskoj zajednici u toj zemlji, navodeći da dobri odnosi dve države potvrđuju da bilateralni odnosi mogu da se grade bez pritisaka i uslovljavanja.

Sveti Sava je insiracija za generacije Srba, za očuvanje jezika, identiteta, pismenosti i kulturnih vrednosti, naveo je Pendarovski.

Prioriteti Severne Makedonije su negovanje suživota, multietničko, multijezično i multireligijsko društvo, a srpska zajednica, koja je ustavo priznata, predstavlja važan deo makedonskog mozaika, istakao je.

Pendarovski je rekao da treba negovati dobre odnose, okrenuti se od problematične retorike i ideja 19. veka, kako bi ovaj region od problematičnog postao prosperitetan deo Evrope.

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski kazao je da je Sveti Sava donosio poruke zajedništva, međusobne saradnje, trpeljivost, pomirenje, ljubav i istinu.

Poštovani moji sugrađani srpske zajednice, Severna Makedonija je naš zajednički dom, a odnosi sa Srbijom su iskreni i prijateljski, poručio je.

Dragi Aleksandre, zajedničkim naporima uradili smo dobre stvari za naše građane. Kroz regionalne ideje, incijative Otvorenog Balkana, uradili smo važne stvari kako bismo od ovog regiona napravili evropski, rekao je Kovačevski.

Predsednik Organizacionog odbora akademije Ivan Stoilković ocenio je da većerašnja akademija bolja od svih prethodnih, jer je predsednik Srbije prihvatio da bude njen generalni pokrovitelj.

Sada je, prvi put u istoriji Srba u Makedoniji, predsednik Srbije prihvatio da nas poseti na praznik Svetog Save i da prisustvuje ovoj manofestaciji, rekao je Stoilković.

On je zahvalio Pendarovskom, Kovačevskom i predsedniku Skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću što prisustvuju akademiji.

Svetosavsku povelju dobio je akademik Vlado Urošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari